Ladataan... Ladataan...

Täyteläinen kasviskeitto (Ribollita)

Valmistusaineet 6:lle
400 g kuivattuja valkoisia papuja
20 dl vettä
1 kpl sipuli
2 kynsi valkosipulin kynsiä
2 kpl porkkanoita
2 varsi lehtisellerin varsia
2 kpl (keskik.) kuorittuja perunoita
400 g Lehtikaalta
1 kpl Savoijinkaalta
300 g Tuoretta mangoldia
1.2 dl oliiviöljyä
2 tl tuoreita timjamin lehtiä
1 tlk (240 g/ 6 annosta) kuorittuja tomaatteja tölkistä
0.5 tl suolaa
0.25 tl pippuria
10 viipale (iso) Italialaista maalaisleipää tai edellisen päivän graham- tai hiivaleipää
Lisäksi
6 rkl oliiviöljyä
2 tl vastajauhettua mustapippuria
Ohjeet

Keitä papuja vedessä (2 litraa vettä) miedolla lämmöllä niin kauan, että ne tuskin liikkuvat liemessä. Aikaa kuluu kypsymiseen 1 1/2-2 tuntia tai enemmän. Säästä keitinliemi. Soseuta 3/4 pavuista ja jätä loput kokonaisiksi myöhempää käyttöä varten. Sekoita papusose takaisin liemeen. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Viipaloi porkkanat ja sellerin varret. Kuori perunat ja paloittele ne. Paloittele mangoldi ja kaalit.

Kuullota sipulit laakeassa kattilassa oliiviöljyssä. Lisää joukkoon porkkanat, selleri ja timjami. Ruskista aineksia noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon jäljellä olevat kasvikset sekä tomaatit. Anna keitoksen hautua noin 10 minuuttia, mausta hauduttamisen aikana. Lisää pataan papusose liemineen, sekoita hyvin ja jätä kannen alle hautumaan noin tunniksi. Sekoittele silloin tällöin. Lisää tarvittaessa vettä. Sekoita lopuksi keitokseen kokonaiset pavut.

Leikkaa leipä ohuiksi viipaleiksi keiton joukkoon. Keitä vielä sekoittaen muutamia minuutteja. Jätä keitto tasaantumaan, mieluiten yön yli tai lämmitä se uudelleen. Valuta lautaselle annostellun keiton päälle hyvää oliiviöljyä ja jauha mustapippuria myllystä.

Vinkki

Ribollita on perinteinen toscanalainen keitto, jonka ohjeita on varmasti yhtä paljon kin toscanalaisia perheitä. Ribollitasta tulee parhaimman makuista, kun sen maut saavat tasaantua yön yli ja se lämmitetään uudelleen seuraavana päivänä. Nimi tarkoittaakin lämmitettyä.

Yksi annos sisältää 667 kcal
{"energy_split":{"kcal":{"fat":309,"alcohol":0,"protein":103,"carbohydrates":255},"weight":{"fat":34.38,"alcohol":0,"protein":25.69,"carbohydrates":63.69,"saturated_fat":4.69,"sugar":12.41,"fibre":22.67,"salt":0.97},"percent_raw":{"fat":0.4638937248489057,"alcohol":0,"protein":0.15411007560345358,"carbohydrates":0.38199619954764064},"percent":{"fat":46,"alcohol":0,"protein":15,"carbohydrates":38},"total":{"kcal":666,"weight":164.50000000000003,"percent":100,"amount":1,"totalServingWeight":808.65},"item_type":"recipe","recipe_id":39216,"servings":6}}

 
Sulje