Ladataan... Ladataan...

Virolainen hapanleipä

Valmistusaineet 20:lle
1. päivä
7 dl vettä
1.5 dl taikinanjuurta
500 g Ruisrouhetta
4 dl ruisjauhoja
2. päivä
25 g Hiivaa, enintään 50 g
1 rkl suolaa
1 rkl kuminoita
8 dl erikoisvehnäjauhoja
Valmistusohjeet

1. päivänä lämmitä vesi 37 asteeseen. Sekoita veden joukkoon taikinajuuri, ruisrouhe ja ruisjauhot.
Anna taikinan seistä peitettynä huoneenlämmössä noin vuorokausi.
2. päivänä lämmitä juuri varovasti vesihauteessa 37 asteiseksi. Liota hiiva juureen ja lisää suola, kumina sekä suurin osa jauhoista. Alusta taikinaa yleiskoneessa noin 5 minuuttia.
Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kooltaan kaksinkertaiseksi eli 1 -2 tuntia.
Vaivaa taikinaa hetki. Leivo siitä jauhotetulla alustalla kaksi leipää tai jaa taikina 20 osaan, jotka taputtelet pyöreiksi, vajaan sentin paksuisiksi leipäsiksi.
Leivät laita voideltuihin vuokiin ja anna kohota lämpimässä paikassa noin tunnin ajan, kooltaan lähes kaksinkertaisiksi.
Kuumenna uuni 250 -asteiseksi. Pane leivät uunin alaosaan, vähennä lämpö 175 asteeseen ja paista leipiä noin 50 minuuttia. Voitele leivät öljyllä ja anna niiden jäähtyä pyyhkeen sisään käärittyinä.
Anna leipien maun kypsyä pari vuorokautta.
Jos teet leipäsiä, pane ne leivinpaperin päälle pellille ja pistele ne haarukalla. Anna kohota 1 - 1,5 tuntia lämpimässä paikassa kooltaan kaksinkertaisiksi.
Paista leipäsiä uunin keskiosassa 225 asteessa 12 - 15 minuuttia.
Voitele ruisleipäset maidolla (0,5dl) tai voilla (50g). Halkaise leipäset kahtia.
Pinoa leipäset leikkauspinta ylöspäin. Anna jäähtyä liinalla peitettyinä.

Yksi annos sisältää 209 kcal
{"energy_split":{"kcal":{"fat":13,"alcohol":0,"protein":29,"carbohydrates":167},"weight":{"fat":1.4,"alcohol":0,"protein":7.1,"carbohydrates":41.4},"percent":{"fat":6,"alcohol":0,"protein":14,"carbohydrates":80},"total":{"kcal":209,"weight":49.9,"percent":100}}}