Ladataan... Ladataan...

Pataleipä

Valmistusaineet 20:lle
5 dl Vehnäjauho, puolikarkea
2 dl Spelttijauho
0.5 dl Kauralese
9 tl Kuitulisä, speltti
0.5 dl Auringonkukansiemen
0.5 dl Rusina
1.5 tl Suola, ruokasuola, jodioitu
2.5 g Kuivahiiva
4 dl Vesi
LISÄKSI
2 tl Rypsiöljy
4 rkl Vehnäjauho, puolikarkea
Valmistusohjeet

Sekoita kulhossa jauhot, leseet, kuitulisä, siemenet, rusinat, suola ja kuivahiiva.

Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja sekoita kuivien ainesten joukkoon nopeasti. Älä vaivaa.

Peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja sujauta puhtaaseen muovipussiin kohoamaan (huoneenlämpöön) ainakin 12 tunniksi.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Tasoita levyksi ja kääntele sitten kuutioimaiseksi paketiksi. Peitä liinalla ja kohota vielä n. 30 minuuttia.

Sipaise hieman öljyä pataan ja laita se kylmään uuniin. Kuumenna uuni 250-asteiseksi.

Kun uuni on kuuma, pullauta taikina pataan ja laita kansi päälle.

Alenna uunin lämpötilaa noin 230 asteeseen. Paista leipää ensin kannen alla 30 minuuttia ja sen jälkeen ilman kantta 15 minuuttia.

Ota pata uunista ja kumoa leipä kuumana ritilällä. Leivän pitäisi irrota padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Muista! Pataleivän voi tehdä niin valurauta- , lasi- kuin keraamiseenkin pataan. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi. Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.

Vinkki

Jollet löydä kuitulisää kaupastasi, voit hyvin korvata sen eri leseillä. Jos kuitulisät ovat tuttuja, kokeile esimerkiksi mustikan makuista!

2,5 g kuivahiivaa vastaa teelusikallista.

Yksi annos sisältää 106 kcal
{"energy_split":{"kcal":{"fat":16,"alcohol":0,"protein":15,"carbohydrates":75},"weight":{"fat":1.8,"alcohol":0,"protein":3.7,"carbohydrates":18.5},"percent":{"fat":15,"alcohol":0,"protein":14,"carbohydrates":71},"total":{"kcal":106,"weight":24,"percent":100}}}