Ladataan... Ladataan...

Vappu – kevään tulon juhla

Vappu merkitsee useimmille iloista juhlaa kevään tulon kunniaksi.

Perinteiseen vappujuoma on sima, jota voi valmistaa kotonakin. Vappuna on lupa herkutella, mutta kevyesti.


Pienet kinkkupiiraat 12:lle  (198 kcal/annos)

400 g Ruisperunataikinaa
Täyte
10 viipale Kinkkukuutioita
24 kpl hillosipulia
1 kpl paprika
1 dl homejuustoa, rasvaa 27-30 % (muruina)
2 dl juustoraastetta
3 dl ruokakermaa, 7 % rasvaa
3 kpl kananmunaa
0.25 tl mustapippuria
0.25 tl suolaa

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
Jaa taikina 12 osaan ja vuoraa taikinalla voidellun muffinipellin syvennykset. Esipaista taikinaa 225 asteessa viisi minuuttia.
Pane jokaiseen syvennykseen kinkku- ja paprikakuutioita, hillosipuleja sekä homejuustosilppua. Levitä päälle puolet juustoraasteesta.
Sekoita ruokakerma, munat sekä mausteet. Kaada neste täytteen päälle ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Kypsennä piiraita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, eli kunnes paistos on saanut kauniin värin.

Pienet fetapiiraat 12:lle (217 kcal/annos)

400 g Ruisperunataikinaa
Täyte
200 g Kuutioitua fetajuustoa (25 % rasvaa)
1 dl oliiviviipaleita
0.5 dl silputtua basilikaa
2 dl juustoraastetta
3 dl ruoanvalmistuskermaa (7 % rasvaa)
3 kpl kananmunaa
0.25 tl mustapippuria
0.25 tl suolaa

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Jaa taikina 12 osaan, vuoraa taikinalla voidellun muffinipellin syvennykset ja esipaista 225 asteessa viisi minuuttia.
Pane jokaiseen syvennykseen fetakuutioita, aurinkokuivattujen tomaattien suikaleita tai oliiveja sekä yrttisilppua. Levitä päälle puolet juustoraasteesta. Sekoita ruokakerma, munat ja mausteet. Kaada neste täytteen päälle ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
Kypsennä piiraita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, eli kunnes paistos on saanut kauniin värin.

Majoneesipohjainen katkarapusalaatti 6:lle (161 kcal/annos)

Marinadi
3 kpl valkosipulinkynttä
4 rkl sitrusmehua
0.25 tl suolaa
0.25 tl mustapippuria

Tarjoiluun
2 dl kevytmajoneesia
1 tl sokeria
2 kpl kananmunaa
0.25 tl suolaa
1 ruukku (ruukku) salaattia
1 kpl chilipippuri(palko)
2 kpl valkosipulinkynttä
5 dl Katkarapuja


Käytä joko chilipippuripalko tai chilipippuria. Voit korvata  majoneesin kevytranskankermalla.

Anna katkarapujen sulaa talouspaperin päällä. Mausta sitruunan- tai limetinmehu suolalla ja pippurilla sekä puserra joukkoon haluamasi määrä valkosipulinkynsiä. Kuivaa katkaravut ja pane ne maustumaan puoleksi tunniksi jääkaappiin.
Halkaise tuore chilipalko pituussuunnassa ja kaavi siemenet sisältä pois. Silppua palko. Sekoita silppua tai kuivattua chiliä ranskankermaan. Lisää maistellen ja varoen, sillä chili on voimakasta. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria sekä puserra lisäpotkuksi muutama valkosipulinkynsi.
Huuhdo, valuta ja suikaloi mieleistäsi salaattia neljään tarjoilukulhoon. Kuori ja halkaise munat. Nosta puolikas kananmuna joka annokseen ja peitä se chilikastikkeella.
Anna katkarapujen valua hetki ja jaa ne annoksiin. Koristele katkaravuilla ja yrteillä.


Täytetyt herkkusienet 6:lle (200 kcal/annos)

12 kpl isoja herkkusieniä
0.5 dl sipulia
2 kpl valkosipulinkynsiä
2 kpl tomaattia
1 dl persiljaa (1 ruukku)
0.5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
3 viipale vaaleaa hiivaleipää
1 tl pippurinen-yrttiseosta
100 g tuorejuustoa
300 g Pekonia

Käytä isoja herkkusieniä. Poista sienistä jalat ja hienonna ne.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Silppua tomaatit ja persilja. Murenna leipäviipaleet.
Kuullota täytettä mausteineen öljytilkassa miedolla lämmöllä 10 minuuttia sekoitellen, jäähdytä hetki ja lisää lopuksi tuorejuusto mukaan. Kuullota vielä 5–10 minuuttia. Voit säilyttää täytettä jääkaapissa kannellisessa rasiassa.
Täytä herkkusienet ja kiedo jokaisen sienen ympärille pekonisiivu. Nosta voideltuun uunivuokaan ja paista uunin keskitasolla 250 asteessa noin 10–15 minuuttia, kunnes pekoni on rapeaa ja hieman ruskistunut.

Tomaattibruschetta 6:lle (186 kcal/annos)

1 patonkia
3 Tomaattia
2 Valkosipulin kynttä
1 sipulia
7 lehteä basilikaa
0,5 dl Oliiviöljy
pippuri & suola

Käytä rapeakuorista patonkia.

Leikkaa patonki vinottain viipaleiksi. Lado ne uunipellille ja paahda 250 asteessa noin kolme minuuttia.
Pilko tomaatti (siemenet pois) pieniksi kuutioiksi. kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. silppua basilika. Sekoita aineet kulhossa ja lisää oliiviöljy. Mausta pippurilla ja suolla maun mukaan.
Jaa täyte paahdetuille patongin viipaleille.

Vuohenjuustobruschetta 20:lle ( 103 kcal/annos)

250 g Patonkia (1 kpl)
200 g Vuohenjuustoa
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
4 rkl pestokastiketta

Käytä rapeakuorista patonkia.

Leikkaa patonki vinottain viipaleiksi. Lado ne uunipellille ja paahda 250 asteessa noin kolme minuuttia.
Viipaloi vuohenjuusto. Ota leivät uunista. Levitä niille pestoa ja aurinkokuivatun tomaatin viipale. Lisää päälle juustoa. Kuorruta uunissa muutama minuutti, kunnes juusto on lämmennyt.

Lohi-mozzarellasalaatti 8:lle (147 kcal/annos)

60 g Salaattiseosta (rucolaa, auringonkukanversoja, rapeaa salaattia) 1,5 l
1 kpl Avokado
150 g Mozzarella, rasvaa 17%
200 g Graavisuolattua lohta siivuina
3 rkl Sitruunamehu
Kastike
1 kpl Chilipippuri, palko, punainen
1 kpl Valkosipulin kynsi
1 tl Inkivääri, raastettu
1 rkl Sitruunamehu/limemehu
1 tl Sokeri
1 rkl Kalakastike
1 rkl Vesi
1 rkl Hyvää oliiviöljy

1. Huuhdo ja revi salaatit tarjoilulautaselle. Pilko avokadon hedelmäliha salaatin päälle. Pirskota sitruunamehu avokadoille.
2. Valuta ja revi mozzarellajuusto salaatin joukkoon ja asettele lohisiivut päälle. Poista chilistä siemenet ja silppua se valkosipulin kanssa.
3. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa kastike salaatin kanssa.

Tamarindilla maustettu broileri-ananasvarras 4:lle (215 kcal/annos)

450 g Broilerin Ohut Fileeleike Naturel (Atria)
1 tl Sitruunamehu (tamarintahnaa 2 rkl)
2 rkl Soijakastike (makea, ketjap manis)
2 rkl Rypsiöljy
0.3 tl Mustapippurirouhe
1 kpl Ananas, tuore, kuorittu

1. Leikkaa broilerileikkeet suikaleiksi ja siirrä kulhoon. Lisää tamarinditahna, soijakastike, öljy sekä hieman pippuria. Sekoita niin, että ainekset levittyvät tasaisesti broilerinlihalle.
2. Peitä kulho ja nosta se marinoitumaan jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli, jotta broileri imee itseensä mahdollisimman paljon makua.
3. Pane puiset varrastikut veteen likoamaan.
4. Poista ananaksesta lehtiruusuke, kova kanta sekä kuoret. Leikkaa hedelmä lohkoiksi. Poista jokaisesta lohkosta puumainen ydin ja paloittele ananas reiluiksi paloiksi.
5. Pujottele varrastikkuihin vuorotellen broilerisuikaleita ja ananasta. Kypsennä joko grillissä tai uunissa grillivastuksen alla kypsiksi ja kauniin värisiksi, noin 10–15 minuuttia. Tarkista, että broileri on kypsää. Tarjoa mangosalaatin kanssa.

Lime-rosmariinisima 20:lle (112 kcal/annos)

4 l Vesi
250 g Sokeri
3.5 dl Fariinisokeri
4 kpl Limetti
6 kpl Rosmariini, tuore, oksa
0.1 kpl Tuorehiiva, keskiarvo

Mittaa sokerit puhtaaseen isoon astiaan. Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Leikkaa kahden hyvin pestyn limetin vihreä kuoriosa terävällä kuorimaveitsellä lastuiksi. Purista kaikista limeteistä mehu. Sekoita kuorilastut ja mehu sokeriliemen joukkoon. Lisää rosmariininoksat sekä loput vedestä. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten nestetilkkaan liuotettu hiiva. Anna siman käydä huoneenlämmössä noin 1 vrk.

Siivilöi ja pullota sima. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Laita pullot viileään. Sima on valmista vajaassa viikossa, kun rusinat nousevat pintaan. Säilytä sima viileässä ja käytä noin viikon kuluessa.

Banaanidonitsit 12 kpl (118 kcal/annos)

50 g voita
1 dl fariinisokeri
1 kpl Kananmuna
2,5 dl Vehnäjauho
0.25 tl Kaneli
1,5 tl Leivinjauhe
1 kpl Banaani, soseutettu
1 dl maustamatonta jugurttia

Vatkaa rasva ja sokeri. Lisää munat. Siivilöi kuivat aineet joukkoon. Lisää jogurtti ja soseutetut banaanit. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Pursota taikina donitdipelteihin ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.