Ladataan... Ladataan...

Terveysväittämät tehotarkkailuun

EU tiukentaa terveysväittämien käyttöä elintarvikkeissa.
Terveysväittämiin kannattaa silti suhtautua kriittisesti.

Terveysväittämät tehotarkkailuun

Jogurtti tekee hyvää vatsalle, possunliha on parempaa sydämelle, ja superruoka puhdistaa kehoamme kemikaaleista. Näin meitä on totuttu puhuttelemaan terveysruokamarkkinoilla.

Tällä hetkellä markkinoilla on paljon terveysväittämillä markkinoituja tuotteita, joiden väittämien luvanvaraisuuteen tullaan puuttumaan vasta tulevaisuudessa. Ruokailijoiden on jatkossa helpompi luottaa terveysvaikutteisten elintarvikkeiden lupauksiin.

Terveysväittämien käyttö yhdenmukaistuu Euroopassa

Tiukennukset liittyvät käynnissä olevaan EU-tasoiseen terveysväittämien tarkastusprosessiin, jossa käydään läpi viitisen tuhatta erilaista terveysväittämää, kertoo Turun Sanomat.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioi kaupallisten elintarvikkeiden markkinoinnissa käytettyjen terveysväittämien luvanvaraisuutta useamman vuoden kestävässä prosessissa.

Prosessin tavoitteena on lisätä terveysväittämien kuluttajansuojaa - ruokailijoiden on voitava luottaa terveysväittämien todenperäisyyteen.

Terveysväittämien tehosta on jatkossa löydyttävä selkeää kliinisiin tutkimuksiin perustuvaa tutkimusnäyttöä.

Markkinoilta karsitaan räikeimmät ylilyönnit, ja luodaan koko Euroopan tasolle yhteiset pelisäännöt.

Terveysvaikutteinen markkinointi paikoin räikeää

EFSA:n ensimmäisessä lausunnossa lähes 80 %:a arvioitavana olleista ruokaväittämistä on hylätty. Vain hyväksytyt ja riittävän tarkasti kuvatut lupaukset tullaan hyväksymään.

Väittämien suuri hylkäysprosessi osoittaa, että lupausten joukossa on tuotteita, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua.

Jatkossa markkinoilla ei sallita esimerkiksi väittämiä kuten “auttaa pysymään terveenä” tai “parempi sydämelle”, vaan ruokailijalle on annettava yksityiskohtaista tietoa tuotteen terveysvaikutuksista.

Myös televisiosta tutut mainokset, joissa tuotteita mainostetaan asiantuntijoiden ja julkisuuden henkilöiden voimin, tulevat poistumaan kokonaan markkinoilta, tietää Turun Sanomat.

Esimerkiksi yksittäinen lääkäri tai terveydenhuollon ammattilainen ei saa ottaa kantaa kaupallisen tuotteen terveysvaikutuksiin.

Valitse luontaisesti terveysvaikutteiset elintarvikkeet

Kokonaisvaltaisesti laadukas, raaka-aineisiin painottuva syöminen takaa parhaimman terveysvaikutuksen.

Tutkimuksissa on todettu että luontaisten raaka-aineiden säännöllisen nauttiminen pienentää sairausriskejä moninkertaisesti yksittäisiin funktionaalisiin elintarvikkeisiin verrattuna.

Terveyttä edistäviä raaka-aineita ovat esimerkiksi kasvikset, kokojyvät, kalat, palkokasvit ja maitotuotteet.

Juuso Reinikainen
Kirjoittaja on Kiloklubin ruokatietokannan hallinnoija.