Ladataan... Ladataan...

Tervettä järkeä syömiseen

Oikean ruoan puolesta ja Oikean ruoan ohjeet avaavat  Michael
Pollanin ydinteesit: "Syo ruokaa. Kohtuudella. Lähinnä kasviksia."

Tervettä järkeä syömiseen

Suhteeme ravintoon ei koskaan aiemmin ole ollut yhtä ristiriitaista. Teoriassa tiedämme kaiken tarvittavan terveellisen ja tuoreen kotiruoan valmistamiseksi mutta käytännössä hankimme ja syömme ravintoköyhiksi jalostettuja, "ruoan kaltaisia" (valmis)tuotteita.

Tiede- ja ympäristöjournalismin professori Michael Pollanin oivaltavat ja perusteelliset mutta selkeät ja tervejärkiset bestseller-oppaat ovat yksinkertaisen, tavallisen ruoan puolustuspuheenvuoro monimutkaisia, varastoituja ja teollisia tuotteita vastaan.

Pollan ruotii syömiskulttuuriamme isoäidin ajoista nykypäivään, avaa ongelmallisen ruokasuhteemme taustat (mm. nutritionismi, rasva- ja kolesteroliväittelyt, asiantuntijausko, elintasosairaudet) - ja opastaa meidät ulos alati vaihtuvien ravintosuositusten viidakosta.

Oikean ruoan puolesta tiivistää ravitsemuksen historian, teorian, valistuksen ja tutkimuksen sujuvaksi ja ahaa-ajatuksia herättäväksi lukukokemukseksi. Pollan kysyy osuvasti: "Tarvitseeko mikään muu eläin ammattiapua, jotta osaisi valita ruokansa?"

Oikean ruoan ohjeet - syöjän käsikirja listaa 64 käytännön muistisääntöä, joiden avulla selättää jokapäiväisen valinta-ahdistuksen ruokakaupassa. Opaskirja palauttaa mieleen kadoksissa olleen viisautemme - mitä, miten ja millaista ruokaa meidän pitäisi nauttia.

Esimerkkejä terveen järjen valinnoista ja yksinkertaisemmasta syömisestä:

  • Syö vain sellaisia elintarvikkeita, jotka ennen pitkää mätänevät.
  • Syö ruokaa, jonka ainesosat voit nähdä mielessäsi raakana.
  • Älä tankkaa itseäsi ja autoasi samassa paikassa.
  • Syö eläimiä, jotka ovat itse syöneet terveellisesti.

Kirjojen viesti lyhykäisyydessään: "Syo ruokaa. Kohtuudella. Lähinnä kasviksia."

Michael Pollan: Oikean ruoan puolesta. 240 s. Atena, 2009.
Oikean ruoan ohjeet. Syöjän käsikirja. 166 s. Atena, 2011.

Tarja Rea Luomanperä
Kirjoittaja on Kiloklubin toimittaja