Ladataan... Ladataan...

Terveisiä Aasiasta - lohilaatikko japanilaisittain

Kalorilaskuri arvostaa hyvää rasvaa sisältäviä ruokia. Lohi sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, joita laihduttajan ruokavaliosta ei kannata unohtaa. Perinteinen lohikiusaus saa uuden muodon, kun lohi saa kaverikseen sushiriisiä ja mausteet Japanista. Seesami, inkivääri, miso ja muut japanilaiset maut sopivat hyvin kalan kanssa ja tuovat herkullista vaihtelua arkiruokaan.

Lohilaatikko japanilaisittain (6 annosta)


350–400 g lohifileetä
1 tl hienoa merisuolaa
1/2 tl sokeria
2 dl sushiriisiä
1 rkl seesaminsiemeniä
4 dl maitoa
1 kananmuna
5–6 kierrosta valkopippurimyllystä
(suolaa)
100 g tuoretta pinaattia
sitruunamehua maun mukaan
tilkka kasvisöljyä voiteluun ja paistamiseen
Kastike
2 valkosipulinkynttä
1 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1/2 dl seesamiöljyä
1 rkl misotahnaa
3 rkl sitruunan mehua
2–3 rkl vettä

1. Leikkaa nahaton kala kuutioiksi.  Ripottele suola ja sokeri kalapalojen päälle kulhoon ja nosta kulho peitettynä viileään siksi aikaa, kun käsittelet loput ainekset.
2. Huuhdo riisi kahteen, kolmeen kertaan kylmässä vedessä ja keitä noin 7 minuuttia puolikypsäksi. Paahda samalla seesaminsiemenet pannulla. 
3. Valuta riiseistä vesi pois ja sekoita joukkoon puolet paahdetuista seesamin­siemenistä. Säästä loput siemenet kastikkeeseen.
4. Levitä riisi voidellun uunivuoan pohjalle ja lisää kalapalat pinnalle tasaisesti. Sekoita keskenään maito, rikottu kananmuna ja valkopippuri. Voit maustaa seoksen myös kevyesti suolalla. Kaada seos vuokaan ja nosta uunin keskitasolle 175 asteeseen. Paista noin puoli tuntia tai kunnes riisi on kypsää ja maito imeytynyt vuokaan.
5. Valmista laatikon kypsyessä kastike. Hienonna loput seesaminsiemenet morttelissa. Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri hienoksi. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset keskenään.
6. Ota vuoka uunista ja anna sen vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Siisti ja huuhdo pinaatinlehdet ja kuullota ne nopeasti kattilassa öljytilkassa. Mausta pinaatinlehdet kevyesti sitruunamehulla ja asettele ne laatikon pinnalle.
7. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoa lohilaatikon kanssa.

Resepti: Marja Samuli