Ladataan... Ladataan...

Tavoitteessa just eikä melkein

"Tavoite on mahdollista saavuttaa 16.4.2007", kertoi Kiloklubin ohjelma Timo Kianderille, kun hän joulukuussa syötti tietonsa ohjelmaan. Tuona kyseisenä päivänä mies sitten astui vaa’alle – ja tavoitelukemaahan se näytti.
mies laihdutus– Kellosepän tarkkuudella meni, nimimerkki RoadRunnerina Kiloklubissa paremmin tunnettu Timo nauroi.

Painonpudotus 88 kilosta 79 kiloon sujui muutenkin kuin suoraan oppikirjasta: laatupallot vihersivät lähes joka päivä, nälkä ei vaivannut ja liikuntaa tuli harrastettua yllin kyllin.

Liikunta olikin se syy, miksi 35-vuotias Timo Kiander päätti karistaa ylimääräiset kilonsa. Syksyllä 2006 juostun maratonin jälkeen hän totesi, että juoksutuloksen parantaminen vaatisi paitsi kuntoilua, myös tarkistuksia ruokavalioon.

Pitkää päivää päätteen ääressä

Timo oli urheillut pienestä pitäen, mutta ylikiloja alkoi kertyä, kun hän jätti koulunpenkin taakseen ja alkoi tehdä pitkää päivää tietokoneen ruudun edessä. Arvaahan sen, ettei kiireisessä työtahdissa juuri ennättänyt liikkua tai kiinnittää huomiota siihen, mitä suuhunsa pistää. Työporukalla oli tapana hakea sapuskat sieltä, mistä ne nopeimmin sai ja antaa piutpaut ruoan terveellisyydelle.

Sen verran ylikilot kuitenkin häiritsivät, että kerran hän löi kaverinsa kanssa vetoa siitä, kumpi pystyy nopeammin pudottamaan painoa. Hetken päästä karistetut kilot kuitenkin jököttivät taas paikallaan – kuten tosin vedonlyöntikaverillakin.

Kun Timo palasi kotiseudulleen ja jätti taakseen tiukkatahtisen työn, löytyi taas aikaa liikunnalle – ja elintapamuutokselle. Vanhentuneena ja viisastuneena hän otti ykköstavoitteekseen terveellisen ja monipuolisen ruokavalion omaksumisen.

Netti sopiva työkalu

Virtuaalimaailmassa työkseen pyörivälle miehelle nettilaihduttaminen oli luonteva tapa tarttua härkää sarvista. Timo otti tuntumaa hommaan ensin Keventäjissä, mutta ihastui varsin pian Kiloklubiin, ja ennen kaikkea ohjelman ruokapäiväkirjaan.

– Itse asiassa suhtauduin aluksi vastustellen ruokapäiväkirjan täyttämiseen, sillä ajattelin tietäväni mitä syön. Niin vaan sieltä löytyi useita petraamista vaativia asioita.

Yksi tällainen asia oli ravintoaineiden suhteet. Liikunnallisena kaverina hän huomasi jäävänsä turhan nälkäiseksi hiilihydraattipitoisesta lounaasta ja ryhtyi kasaamaan lautaselleen enemmän proteiinia ja hyvälaatuista rasvaa sisältäviä aineksia.

Toinen oppitunti liittyi ruokailurytmiin. Timo opetteli syömään säännöllisesti kolmen–neljän tunnin välein, jottei nälkää pääsisi edes syntymään. Syömisten määrä kasvoi hurjasti, mutta vaa’an lukema aleni. Samalla hävisi myös makeanhimo. Entinen karkkipussi illassa -linja vaihtui muutamaan makeiseen päivässä.

"Hyvä fiilis"

Nyt Timolla on "kaikin puolin hyvä fiilis". Epäsäännöllinen ja työntäyteinen elämäntapa on vaihtunut liikunnalliseksi ja terveelliseksi. Hän suuntaa kuntosalille ennen töiden alkua, ja löytää usein itsensä kuntoilemasta vielä työpäivän jälkeenkin.

– Liikkuessa ajatus virtaa todella hyvin, ja monet parhaat ideat syntyvätkin lenkkipolulla.

Nuorempana kikkailevista lajeista pitänyt mies innostuu nykyisin eniten perinteisemmästä urheilusta, kuten juoksusta, pyöräilystä, uinnista ja kuntosaliharjoittelusta. Mutta mahtuu mukaan uutuuksiakin, kuten pilates, joka on "äärettömän haastavaa". Haasteita tarjoavat myös maratonit, joita Timo aikoo juosta tulevaisuudessakin.

Kokkikirjat käyttöön

Uusia valtauksia on luvassa myös muilla elämänalueilla.

– Seuraavaksi aion opetella laittamaan itse terveellistä ruokaa. Olen ihan avuton kokki, mutta se tulee muuttumaan.

Timolla on aikaa testata Kiloklubin reseptejä, sillä hänen jäsenyytensä loppuu vasta ensi vuoden puolella. Aloittaessaan hän osti heti vuoden jäsenyysjakson, jottei homma jäisi vahingossakaan kesken. Nyt kun tavoitepaino on saavutettu, paukut suunnataan siihen kuuluisaan painonhallintaan.

– Vaikeinta on varmaankin uskaltaa luottaa näläntunteeseen, eli uskaltaa syödä silloin kun on nälkä. Uskon, että säännöllinen syöminen ja liikunta takaavat sen, että jatkossakin menee hyvin.

Iti Verte, Kiloklubi.fi