Ladataan... Ladataan...

Suola, puolesta vai vastaan?

Suola on tärkeä mauste ruoanvalmistuksessa. Se on maun tuoja - ilman sitä raaka-aineen oma maku ei tule esiin. Hyvä kokki tunnetaan siitä, että hän osaa käyttää suolaa juuri sen oikean määrän verran: suolaa ei saa panna ruokaan liian paljon eikä myöskään liian vähän.
suolaSuolan määrä Kiloklubin ruokaohjeissa on yleensä viitteellinen. Sen vuoksi kannattaa panna ruokaan suola ja muut mausteet vähitellen jo ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa. Maistele ruokaa valmistuksen aikana ja lisää suolaa ja mausteita tarvittaessa. Käytä suolaa ja muitakin mausteita ohjeisiin oman makusi mukaan.

Miksi suolaa jo alkuvaiheessa?

Suola kannattaa aina lisätä ruoanvalmistuksen alkuvaiheessa, koska silloin se alkaa kehittää raaka-aineen omaa makua hyvin esiin. Lisäksi ruoka alkaa tuoksua! Ruoan maku tuntuu tuoksun myötä täyteläisemmältä, joten loppujen lopuksi suolaa ei tarvitse käyttääkään kovin paljon. Jos lisäät suolan vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa, ruoasta tulee vetisen makuista – ja lisäät sitä enemmän kuin alkuvaiheessa lisäisit.

Ei mitä tahansa suolaa

On tärkeää, että käytät hyvän makuista suolaa. Jodipitoinen pöytäsuola on yleisin suolamme, mutta se ei ole maukkain vaihtoehto. Hyvä suola on yleensä vahvemman makuista.

Suosittelen ruoan valmistukseen hienoa ja karkeaa merisuolaa sekä vuorisuolaa. Merisuola nostetaan meren syvyydestä ja veden annetaan haihtua suurissa altaissa. Merisuola sopii kaikille raaka-aineille. Parhaiten se tuo esiin merestä tulleiden raaka-aineiden makua.

Vuorisuola louhitaan vahoista suolajuonteista maan alta. Sitä louhitaan suurina kappaleina vuoren sisältä, jopa 800 metrin syvyydessä sijaitsevista suolakaivoksista. Vuorisuola on puhtainta mahdollista luonnonmukaista suolaa. Maku on mieto ja sopii erinomaisesti miedoille ruoille kuten esimerkiksi kasviksille ja kalalle.

Testaa suolan voima

Voit itse todeta suolan merkityksen ruoassa testin avulla. Tässä kaksi todella kevyttä ja maukasta ohjetta joita kannattaa muutenkin kokeilla!

Valmista kalakeitto. Kuullota tipassa öljyä kuutioituja kiinteitä perunoita sekä sipulia. Lisää suolaa, kahdeksan kokonaista maustepippuria sekä laakerinlehti. Anna lämmetä kunnolla, mutta älä ruskista. Huomaat, kuinka ruoka alkaa tuoksua. Lisää vettä niin paljon, että kasvikset peittyvät. Keitä kannen alla kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää joukkoon kuutioitua siikaa tai lohta. Sekoita kala varovasti joukkoon ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin viisi minuuttia. Mausta juuri ennen tarjoilua hienonnetulla tillillä.

Samaan tapaan voit valmistaa sosekeiton. Kuullota tipassa öljyä porkkanaa, perunaa, sipulia ja palsternakkaa lohkoina. Mausta suolalla sekä vastajauhetulla mustapippurilla. Anna hautua hetki. Huomaat, kuinka ruoka tuoksuu. Lisää vettä niin että kasvikset peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Soseuta keitto. Lisää tarvittaessa vettä, jos keitto on liian paksua. Voit käyttää keittoon myös valkosipulia tai purjoa. Lisää ne kuullotusvaiheessa. Kuullotusvaiheessa voit myös lisätä erilaisia kuivattuja yrttejä keittoon. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Maija Silvennoinen
Kirjoittaja on kokki ja ravintoloitsija. Hän toimi Kiloklubin asiantuntijana vuosina 2005-2006.