Ladataan... Ladataan...

Sipulikeitto

Pitkä haudutus uuttaa makuaineet kaittoon.


Sipulikeitto (6 annosta, 415 kcal / annos)

6 salottisipulia
6 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
100 g voita
2 tähtianista
2 tl merisuolaa
5 oksaa tuoretta timjamia
1/2 tl mustapippuria myllystä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 1/2 l liha-, kana- tai kasvislientä
Lisäksi
6 viipaletta täysjyväpaahtoleipää
120 g raastettua gruyére-juustoa

1. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Poista valkosipuleista kitkerä vihreä osa. Lohko sipulit neljään osaan ja leikkaa osat tasakokoisiksi, 1/2 cm:n paksuisiksi siivuiksi. Hienonna valkosipulin kynnet.
2. Sulata voi kattilassa. Lisää sipulit ja valkosipulisilppu kattilaan. Lisää tähtianis ja mausteet. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 25–30 min, kunnes ne ovat karamellisoituneet kiiltäviksi.
Lisää valkoviini kattilaan ja keitä se kasaan. Lisää lihaliemi ja hauduta keittoa ilman kantta vähintään 1 tunti, niin että keiton pinta juuri ja juuri väreilee. Lisää timjaminoksat ja hauduta 10 min. Poista tähtianikset ja timjaminoksat keitosta ja mausta keitto tarvittaessa suolalla. Rouhi päälle mustapippuria.
3. Lämmitä uunin grillivastus 250 asteeseen. Jos haluat, leikkaa paahtoleivistä muotilla ympyröitä. Paahda leivät uunissa leivinpaperin päällä molemmin puolin rapeiksi. Lisää leipien pinnalle juustoraastetta ja paahda juustoon kaunis väri. Aseta leivät keittoannosten päälle.
Valmistusaika: 2 tuntia

Muista! Kuullota hartaasti, jolloin sipulit karamellisoituvat, pehmenevät ja karvaus talttuu. Lisää valkoviini ja keitä kasaan.

Vinkki! Leikkaa sipulit tasakokoisiksi viipaleiksi ja pyörittele voissa kattilassa. Kuuma rasva irrottaa liemeen rasvaliukoisia aromiaineita. Hauduta keittoa mausteineen vähintään tunti, jolloin sipuleiden kaikki maku- ja aromiaineet uuttuvat liemeen.