Ladataan... Ladataan...

Rajat ravitsemusväittämille

Euroopan Unioni aikoo asettaa tiukat rajat pakattujen teollisten elintarvikkeiden ravitsemusväittämille. EU määrittää, milloin tuotetta saa esimerkiksi väittää vähärasvaiseksi tai runsaskuituiseksi. Tähän asti vähärasvaisen määritelmä on ollut eri jäsenmaissa erilainen.

elintarvike terveellisyysElintarviketurvallisuusvirasto Efsa tarkastaa tieteellisesti tuhansien teollisten elintarvikkeiden terveysväitteet. Suomessa urakka on jo tehty - eikä suotta.

Terveysväittämät joutuvat tiukempaan EU-syyniin kuin ravitsemusväittämät: Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsan riippumattomat tutkijat ottavat tieteellisin tutkimuksin selvää, ovatko terveysväitteet totta.

Esimerkiksi väitteitä alentaa kolesterolia, auttaa painonhallinnassa, vähentää hammaskariesta, kalsium parantaa luuston kuntoa tai tämä rasva on hyväksi sydämen ja verisuonien terveydelle saa käyttää tuotteissa vasta, kun Efsa on hyväksynyt ne. Jos väite hyväksytään, se pääsee EU:ssa yleiseen käyttöön.


Kohti selkeitä väittämiä

Terveysväitteiden tutkimisessa on valtava työ, sillä Euroopassa myytävissä elintarvikkeissa terveysväitteitä lienee tuhansia. Suomessa elintarvikkeita koskevia terveysväittämiä on arviolta 200-300.

- Väittämät ovat olleet vaikeaselkoisia ja joissakin tapauksissa jopa harhaanjohtavia, toteaa Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

EU:n uusien lakien on tarkoitus edistää ihmisten terveyttä vähentämällä harhaanjohtavaa elintarvikemarkkinointia.

Johtaja Seppo Heiskanen Elintarviketeollisuusliitosta laskee, että siitä kuluu vielä monta vuotta ennen kuin kaikkien EU-maissa myytävien elintarvikkeiden väittämät on yhtenäistetty.

Onko elintarvikepakkauksissa sitten tähän saakka saanut väittää ihan mitä vain? Ei sentään; väittämiä on säädellyt kansallinen lainsäädäntö. Se tosin on ollut hyvin kirjavaa. Tuotenimissä on saattanut olla epämääräisiä väitteitä terveydestä ja hyvästä olosta, kuten food doctor, wellwoman ja tohtori sen ja sen välipala. EU:n uusi asetus kieltää myös tällaiset väitteet.

Jarru innovaatioille?

Aivan ongelmaton unionin aloittama suurselvitys ei ole. Elintarviketeollisuusliiton Heiskanen pelkää, että uudet lait pysäyttävät elintarviketeollisuuden innovaatiot joksikin aikaa.

- Väitteitä, jotka ovat olleet jo aikaisemmin hyväksyttyjä, saa käyttää ylimenokauden ajan eli väitteestä riippuen puolesta vuodesta kolmeen vuoteen. Uusille väitteille tulee pysähtyneisyyden vaihe, koska uudentyyppisten ravinto- tai terveysväittämien hyväksyminen kestää kauan.

Jos RavintoRaision ja Valion kolesterolia alentava Benecol keksittäisiin nyt, se voitaisiin tuoda markkinoille nykyväittämin vasta vuosien päästä. Ja ellei meillä olisi jo aiemmin käytetty väitteitä siitä, että kuitu parantaa vatsan hyvinvointia ja tuo kylläisyyden tunnetta tai että kaurakuitu alentaa kolesterolia, näitä väitteitä ei saisi käyttää 2-3 vuoteen.

Elintarviketeollisuusliitto kuitenkin kannattaa uutta asetusta, koska se yhdenmukaistaa tilannetta.

- Suomalaisten tehoaineita sisältävien tuotteiden, kuten Gefiluksen, Lactobacillus gg:n tai Benecolin vienti on tähän asti ollut varsin vaikeaa, koska joka maassa on erilaiset säädökset sallituista väitteistä, Heiskanen selventää.

Terveellisyys määritellään erikseen

Joissakin maissa kireät säädökset ovat tähän saakka estäneet markkinoimasta tuotteita, joille olisi selkeä tarve.

- Eräissä maissa laktoositonta maitoa ei ole voitu tuoda markkinoille lainkaan, koska laktoosi-intoleranssiin viittaava väittämä on katsottu sairausriskin vähentämisväittämäksi. Tällaiset väitteet ovat olleet joissakin maissa kiellettyjä.

Väittämälainsäädäntö on äärimmäisen tiukka esimerkiksi Välimeren maissa, kuten elintarviketurvallisuusviraston isäntämaassa Italiassa. Se ei ole hyväksynyt markkinoilleen kolesterolia vähentäviä kasvissteroli- ja kasvisstanolijohdannaisia, koska sikäläisessä katsannossa alentaa kolesterolia on lääkkeenomainen väite.

EU määrittää myöhemmin, millainen määrä rasvaa, suolaa tai sokeria tuotteissa saa korkeintaan olla, jotta tuotetta voidaan vielä pitää terveellisenä. Jos rasva-, sokeri- tai suolapitoisuus ylittää terveellisen ravitsemusprofiilin rajat, pakkauksesta on poistettava kaikki väitteet terveyden edistämisestä.

Terveellisen ainesosan saa vastedes kyllä mainita, kunhan kertoo sen epäterveellisenkin. Esimerkiksi sokeroitu jugurtti saa edelleen kertoa sisältävänsä vatsaystävällistä maitohappobakteeria vain, jos se muistaa mainita myös tuhdin sokeripitoisuutensa.

Tiina Ellilä, Aamulehti
Oikeudenomistajan luvalla. Julkaistu aiemmin Aamulehden Viikonvaihteessa.