Ladataan... Ladataan...

Raakapuuro vai tuorepuuro?

Moni sekoittaa raakapuuron ja tuorepuuron keskenään. Niissä on kuitenkin eroa.

Tuorepuuro tarkoittaa kuumentamatonta puuroa. Siinä kuitenkin käytetään usein puurohiutaleita, jotka eivät ole raakaruokaa, sillä hiutaleiden valmistuksessa viljaa on kuumennettu. Raakapuuro taas on puuroa, jossa aineksia ei ole kuumenettu missään vaiheessa. Jos raakapuurossa käytetään puurohiutaleita, ne on pitänyt valmistaa erikoismenetelmällä höyryttämällä. Helpoin tapa tehdä raakapuuroa onkin käyttää raaka-aineita, joita ei ole kuumennettu kuten pähkinöitä tai siemeniä.

Tuorepuuron perusohje:

1 osa puurohiutaleita
1 osa nestettä
0,5 – 1 osa rahkaa, jugurttia tai soseutettua banaania.

1. Anna turvota yön yli.
2. Ripottele pinnalle siemeniä, marjoja ja mausteita makusi mukaan.

Tattari-appelsiinipuuro
(4 annosta, 417 / kcal)

2 dl tattaria
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl mantelijauhetta
2 dl appelsiinimehua
2 tl appelsiininkuorta raasteena
1 dl vettä
2 dl rahkaa (< 0,5%)
2 tl hunajaa
1 banaani

1. Yhdistä banaania lukuun ottamatta kaikki ainekset ja anna seoksen turvota jääkaapissa yön ajan (tai 8 tuntia). Kuutioi banaani puuroon ennen tarjoilua.
Valmistusaika 10 min + liotusaika: 8 h

 

Hirssi-taatelituorepuuro
(4 annosta, 328 / kcal)

2 dl hirssisuurimoita
10  kuivattua kivetöntä taatelia
1 dl cashewpähkinöitä
liotusvesi + 4–8 dl vettä
ruususuolaa ja kanelia

1. Huuhtele hirssi. Pane suurimot, kuusi taatelia sekä cashewpähkinät kylmään veteen niin, että ne peittyvät ja anna liota yön yli viileässä. 
2. Kumoa liotusvesi pois siivilän avullla. Pane suurimot, taatelit ja cashewpähkinät monitoimikoneen kulhoon ja surauta tasaiseksi. Lisää vettä koneen käydessä sen verran, että puuro on sopivan paksua. Mausta ruususuolalla ja kanelilla. Pilko neljä taatelia ja ripottele palat puuron pinnalle.
Valmistusaika 5 minuuttia + liotusaika: 8 h

 

Siemen-pähkinäraakapuuro
(4 annosta, 418 kcal / annos)

2 banaania
2 päärynää
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl saksanpähkinöitä
pinnalle 1 rkl pähkinöitä ja 1 rkl kuivattuja hedelmiä

1. Pyöräytä hedelmät, siemenet ja pähkinät tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Ripottele annoksen päälle pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä.
Valmistusaika 5 minuuttia.