Ladataan... Ladataan...

Punajuuri-pähkinäsämpylät ja porkkana-kikhernelevite

Ruokapäiväkirja täyttyy kasviksista, kun käytät niitä rohkeasti osana kaikkea ruoanlaittoa. Makea punajuuri tuo näihin sämpylöihin värin lisäksi myös mehevyyttä. Pähkinäiset sämpylät kruunaa itse tehty porkkanalevite, joka on myös kalorilaskurin valinta.

Punajuuri-pähkinäsämpylät (20 kappaletta)

5 dl vettä
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
½ dl rypsiöljyä
3 dl punajuuriraastetta
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä tai hasselpähkinöitä
5 dl ruishiutaleita
noin 8 dl hiivaleipäjauhoja
1 pussi kuivahiivaa

voiteluun
1 kananmuna pinnalle
20 saksan- tai hasselpähkinää

1. Sekoita 45-asteiseen veteen suola, siirappi ja öljy. Lisää joukkoon hienoksi raastettu punajuuri.
2. Sekoita hiutaleet, jauhot ja kuivahiiva keskenään. Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin.
3. Kohota leipä lämpimässä, vedottomassa paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
4. Painele taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä ilmakuplat pois. Leivo taikina sämpylöiksi ja kohota kaksinkertaisiksi.
5. Voitele kananmunalla ja paina jokaisen sämpylän keskelle pähkinä.
6. Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Porkkana-kikhernelevite

2 rkl oliiviöljyä
4 porkkanaa
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä viipaleina
½ tl juustokuminaa
hiven cayennenpippuria
½ tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl kookoskermaa, kuohukermaa tai kasvirasvakermaa
2 dl kypsiä kikherneitä
10 basilikanlehteä

1. Huuhtele pavut lävikössä.
2. Kuori ja viipaloi porkkanat sekä sipulit. Kuullota öljyssä kasvikset ja lisää mausteet.
3. Sekoita kerma joukkoon ja hauduta miedolla lämmöllä kunnes kasvikset ovat kypsiä.
4. Lisää pavut ja keitä vielä viisi minuuttia. Anna seoksen jäähtyä.
5. Lisää basilikanlehdet ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa levitteeksi.