Ladataan... Ladataan...

Proteiinia palkokasveista – italialainen papukeitto

Yrteillä maustettu papukeitto sisältää runsaasti makuja mutta vain vähän kaloreita. Linssit ja pavut tuovat kasviskeittoon ravitsevuutta, ja kalorilaskuri pysyy tällä kevyellä keitolla hyvin aisoissa.

Palkokasvit tuovat ruokavalioon kaivattua monipuolisuutta. Linssit ja pavut täydentävät kasviskeiton kuitu- ja proteiinipitoisuutta ja tekevät siitä ravitsevan aterian.

Palkokasvien etuna on se, että ne sisältävät proteiinin ohella myös runsaasti kuitua. Siksi ne pitävät nälkää erityisen hyvin. Esimerkiksi desilitrassa punaisia linssejä on proteiinia jopa 20 grammaa ja ravintokuitua n. 10 grammaa. Lisäksi linsseistä löytyy myös rutkasti rautaa.

Papukeitto italialaisittain

1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
4–5 (250 g) porkkanaa
1–2  (150 g) palsternakkaa
4–5 (250 g) perunaa
1 (300 g) kesäkurpitsa
2–3 (50 g) vartta lehtiselleriä
2 rkl oliiviöljyä
7–8 dl vähäsuolaista kasvislientä
1 dl punaisia linssejä
240 g (1 tlk) suuria valkoisia papuja
400 g (1 tlk) tomaattimurskaa
1 tl sokeria
1–3 tl yrttisekoitusta (basilikaa, oreganoa, persiljaa, timjamia)

1. Puhdista, kuori ja pilko sipulit ja juurekset, huuhtele ja kuutioi kesäkurpitsa, viipaloi lehtiselleri.
2. Mittaa kasvisliemi kattilaan ja pane peruna-, porkkana- ja palsternakkakuutiot kiehumaan. Lisää myös linssit ja kypsennä 10–15 minuuttia.
3. Kuullota sipulit pannulla öljyssä ja lisää keittoon. Kuullota myös kesäkurpitsa ja lisää keittoon.
4. Tarkista perunan kypsyys, lisää lehtiselleri, tomaattimurska, kypsät pavut ja mausteet.
5. Tarjoa keitto täysjyväleivän kanssa.


Resepti: Soili Soisalo