Ladataan... Ladataan...

Mikä vialla syömisissämme?

Suomalaiset syövät enemmän vihanneksia, hedelmiä sekä kevyt- ja vähärasvaisia tuotteita kuin koskaan. Silti ylipaino on yleistynyt. Kuinka se on mahdollista?

ruokavalioSe on mahdollista, koska samanaikaisesti toteutamme monia huonoja suuntauksia syömisessämme.

Myös makeisia, alkoholia, virvoitusjuomia, pikaruokaa, suolapaloja ja jäätelöä nautitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Lisäksi syömme suuren osan viljatuotteista vähäkuituisina vaihtoehtoina.

Pikkujuttu ei ole sekään, että kylläisyyttä ylläpitävät tasaiset ateriarytmit ja kunnon kotiateriat ovat saaneet antaa tilaa napostelulle. Napostelu koostuu harvemmin terveellisistä aineksista.

Kun huonontuneisiin ruokailutottumuksiin lisätään viimeisten vuosikymmenien dramaattinen arkiliikunnan väheneminen, niin ylipainon yleistyminen ei olekaan enää niin hämmästyttävää.

Syötkö liian vähän aamupäivällä?

Ruokavaliosta johtuvat ylipainon syyt vaihtelevat yksilöittäin, mutta tyypillisiä ongelmakohtia on helppo nimetä. Ehkä tyypillisin ongelma on epätasainen ateriarytmi. Sen tyypillisin ilmentymä on liian kevyt syöminen aamusta iltapäivään.

Syynä päivän alun ruoattomuuteen voivat olla esimerkiksi työpäivän kiireet tai laihtumistoiveesta johtuva tietoisesti vähäinen syöminen.

Oli syy mikä tahansa, tällä tavoin ihminen altistuu liian matalalle verensokerille ja makean nälälle. Ei mikään ihme, että karkkia tai suklaata tekee mieli jo päivän aikana.

Tyypillisemmin liian kevyt syöminen päivällä kasvattaa nälkää iltaan ja johtaa usein syömiseen, jossa nälkä ei tunnu katoavan millään.

Tällaiseen nälkään syödään usein suuria määriä melko energiapitoista ruokaa, mikä altistaa painonnousulle. Ratkaisu ongelmaan on syödä enemmän ennen iltapäivää.

Ensimmäinen asia, joka painonhallintaa tavoiteltaessa on syytä tarkistaa, onkin ateriarytmin tasaisuus. Sen avulla voit välttyä liialliselta nälän tunteelta. Nyrkkisääntö ja minimivaatimus tasaisessa syömisessä on, että puolet päivän syömisistä tapahtuu ennen iltapäivää.

Ota kasvikset avuksi

Kasvisten vähäisyys on myös yleinen ongelma. Kasvisten syöminen on jatkuvasti lisääntynyt vuosien saatossa, mutta syömme niitä yhä liian vähän. Kun suosituksena on "yli puoli kiloa päivässä", niin keskimäärin syömme n. 300 g kasviksia päivässä.

Painon kanssa kamppailevilla määrät ovat usein vielä vähäisempiä. Koska kasvisten vaikutus painoon on melkoinen, niin tässä on useimmilla parannettavaa.

Eräs nykypäivän tyypillinen piirre on myös herkkujen syöminen liki päivittäin. Herkulla tarkoitan tässä hyvin energiapitoista, mutta ravinteiltaan köyhää ruokaa, kuten esimerkiksi makeisia tai sipsejä.

Vaikka herkut kuuluvatkin hyvään ruokavalioon niin ruokavalion pitäisi muuten olla erittäin hyvä tai henkilön erittäin liikunnallinen, jotta herkkuja voisi syödä päivittäin lihomatta.

Olisikin hyvä mennä muutama vuosikymmen ajassa taaksepäin ja opetella, että herkkuja voidaan syödä, mutta ei ainakaan päivittäin. Eikä välttämättä joka toinenkaan päivä.

Oletko ikuinen laihduttaja?

Joillakin ongelma painon kanssa liittyy syömisen monimutkaistumiseen. Joillakin ihmisillä aiempi ”laihduttelu” on syynä ylipainoon. Alun perin melko pieneen ylipainoon on saatettu reagoida tiukalla, lyhytaikaisia tuloksia tuovalla dieetillä ja myöhemmin yhä uusilla dieeteillä.

Tällaisessa "laihduttelussa" ihmisen syömisrytmit ja syömiskäyttäytyminen usein muuttuvat tavalla, joka altistaakin tulevalle lihomiselle: joillakin esimerkiksi ahmimiskäyttäytymisen muodossa, jollakin vaikkapa siirtyneenä kylläisyyskynnyksenä, joka vaatii entistä enemmän ruokaa kylläisyyden saavuttamiseen.

Ruoka ja syöminen voi saada liian suuren merkityksen elämässä myös muulla tavoin. Tähän samaan ilmiöön kuuluu usein myös se, että ruoka saa merkityksiä, jotka eivät sille kuulu.

Syömisen ei pitäisi olla lohdutustapa, ei korvike ihmissuhteille, ei ratkaisu epäonnistumisen käsittelyyn – käytännössä näin voi kuitenkin käydä ja syöminen jää hyvin alttiiksi elämän tuulille. Hyvinä päivinä syödään hyvin ja huonoina heikosti – seurauksena on usein lihominen.

Tunnista omat heikkoutesi

Liiallinen mehujen juominen, päivittäiset "herkut" ja moni muu tekijä voi toimia pullonkaulana painonhallinnassa. Ongelmallista on, että yksilöiden voi olla joskus vaikeaa tunnistaa omia heikkouksiaan painonhallinnassa: Syön nyt tasaisemmin, mutta onko se tarpeeksi tasaista? Olen lisännyt öljypohjaisten tuotteiden käyttöä, mutta tuleeko niitä jo liikaakin?

Tällaisia kysymyksiä ei ole helppo arvioida itse. Siksipä Kiloklubi.fi voi olla apunasi, kun arvioit ruokavaliotasi.

Hahmotamme esimerkkiruokavalioita ja kommentoimme nykyistä syömistäsi. Kiloklubin ohjeistusten perustana ovat kaikki keskeisimmät painoon vaikuttavat tekijät.

Patrik Borg
Kirjoittaja oli Kiloklubin ravitsemusasiantuntijana 2006-2012