Ladataan... Ladataan...

Marraskuussa mennään makumatkalle

Koleaan ja synkkään marraskuuhun sopivat mainiosti mausteiset ruoat. Ne lämmittävät sekä kehoa että mieltä.
mausteetKun illallispöydän vielä valaisee kauniisti palavin kynttilöin, unohtuvat ulkona tuivertava tuuli ja kasvoja vasten piiskaava vesisade.

Erilaisilla mausteilla voit tehdä makumatkan ympäri maailmaa. Tunnetuin vahvoista mausteista lienee chili, joka saa tulisuutensa kapsaisiinista. Monista kaupoista löytyy nykyisin myös varsin eksoottisia mausteita, kuten louisianalaista cajun-maustetta. Tulisen ruoan kanssa on hyvä tarjota jotain miedompaa, kuten maitoa tai jogurttia.

Maustepitoista ruokaa valmistaessa kannattaa muistaa, että mausteita olisi hyvä herätellä lämpimässä öljyssä. Näin saat niiden maun tasaisena ja lempeänä esiin. Jos lisäät ne valmiiseen ruokaan, ne eivät ennätä maustaa ruokaan kunnolla.

Oppaanasi marraskuisella makumatkalla toimii kokki Maija Silvennoinen.

Arkena Aasiaan ja Louisianaan

Valmista aamupalaksi jotain erilaista. Paahdetut auringonkukan siemenet hunajan kanssa maustavat ihanasti jogurtin. Popsi lisäksi vielä appelsiini ja kinkkuruisleipä

Broileri-kookoskeitosta saat maittavan itämaisen makuisen lounaan. Nimestään huolimatta kookosmaito ei sisällä lainkaan maitoa tai sen aineosia, joten se sopii myös herkkävatsaisille. Aasialaiseen keittiöön kuuluu makujen tasapaino. Tässä reseptissä kookoksen pehmeän täyteläistä makua terästävätkin chili ja lime.

Mausteisen lounaan jälkeen välipalaksi riittää yksinkertainen kasviksilla päällystetty leipä.

Päivällisellä voit jatkaa makumatkaa Yhdysvaltain eteläosiin, Louisianan rannikolle. Tämän keittiön ruokia leimaa tulinen cajun-mauste. Ripottele sitä tomaattipyreellä maustetun jauhelihakastikkeen sekaan ja suurusta, niin ruokaisa päivällinen on valmis. Lisukkeena voit tarjota uuniperunaa tai riisiä sekä mausteista Juanitan kaalisalaattia.

Lepyttele illalla makuhermoja marjarahkalla. Sekoita rahkaan hieman vispattua vaniljakastiketta, sokeria ja mieleisiäsi marjoja. Hieman kevyemmän version saat korvaamalla vaniljakastikkeen maidolla.

Viikonloppuna Kiinaan ja Välimeren alueelle

Ruokaisan munakokkelin valmistat nopeasti mikrossa. Riko kananmuna mikronkestävässä kulhossa ja sekoita sekaan hieman vettä ja suolaa. Kypsennä seosta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Munakokkelin lisänä voit tarjoilla kylmäsavulihaa ja tomaattia sekä tuorejuustolla sipaistua ruisleipää.

Viikonloppuna makumatka jatkuu Kiinaan. Lounaaksi maistuu kevyt broilerisalaatti, jossa on lisänä tuoretta ananasta, varsiselleriä ja herkkusieniä. Mausta broilerifileet kypsennettäessä currylla ja sitruunamehulla. Kiinalaisen maun salaattiin tuo soijasta ja hunajasta valmistettu kastike.

Kevyt välipala syntyy nopeasti porkkanaraasteesta, raejuustosta ja hapankorpusta. Sipaise hapankorpulle vielä mieleistäsi tuorejuustoa.

Viikonloppuillan kruunaa mausteinen lammas-papupata. Välimerellinen ruoka saa makunsa punaviinistä, rosmariinista ja valkosipulista. Tomaattimurska ja pavut lisäävät pataan ruokaisuutta. Tarjoa pataa maalaisleivän ja perunoiden kera.

Nauti iltapalaksi vielä marjoja jogurtin kanssa. Ne sinetöivät päivän lempeästi, terveellisesti ja kevyesti.

Kaikki nämä reseptit löydät Kiloklubin ruokatietokannasta hakusanalla marraskuu.

Maittavaa makumatkaa!

ARKIMENU

Aamiainen
Aurinkojogurtti,
appelsiini,
viipale ruisleipää kinkulla ja kurkulla

Lounas
Broileri-kookoskeitto

Välipala
Kasvisleipä

Päivällinen
Jauheliha-cajunkastike
Juanitan kaalisalaatti

Iltapala
Marjarahka

VIIKONLOPUN MENU

Aamiainen

Munakokkelia ja kylmäsavulihaa,
tomaatti,
ruisleipää tuorejuustolla

Lounas
Kiinalainen broilerisalaatti

Välipala
Porkkanaraejuustosalaatti
hapankorpulla

Päivällinen
Lammas-papupata

Iltapala
Marjoja ja jogurttia