Ladataan... Ladataan...

Makeutta ilman kaloreita

Makeutusainevalmistaja Hermesetas tarjoaa kiloklubilaisille vähäkalorisia ohjeita leivontaan sekä ruokien, makeiden juomien, jälkiruokien valmistamiseen.
Reseptit sopivat paitsi diabeetikoille, myös kaikille, jotka haluavat vähentää ravintonsa energiamäärää, hallita painoaan ja huolehtia hampaiden kunnosta. Kaikissa ohjeissa sokeri on korvattu makeutusaineella.

Miten makeuttaja syntyi?

Ihmiset ovat luontaisesti viehtyneitä makeaan makuun. Sokeri on yksi maailman vanhimpia ruoka-aineita, mutta se oli pitkään arvokas hyödyke ja vain varakkaiden etuoikeus. Ei siis ihme, että kun saksalaiskemisti Constantin Fahlberg vuonna 1878 sattui voileipää syödessään nuolaisemaan sormeaan ja maistamaan epätavallisen makean maun, hän kiinnostui aineesta ja alkoi tutkia sitä tarkemmin. Vuotta myöhemmin valmistettiin ensimmäinen kerran teollisesti sakariinia, ”köyhän miehen sokeria”.

Sokeria 550 kertaa makeampi sakariini osoittautui myyntimenestykseksi, muttei miellyttänyt kukoistavaa sokeriteollisuutta. Sen käyttö onnistuttiinkin kieltämään monessa Euroopan maassa. Ensimmäisen maailmansodan aikaan Euroopan sokerivarastot hupenivat ja useat maat kumosivat sakariinikiellon. Tulevina vuosikymmeninä makeutusteollisuus kasvoi, makeuttajia tutkittiin tarkasti ja niitä löydettiin lisää.

Haitallista makeutta?

Makeutusaineet luokitellaan elintarvikelisäaineiksi ja ne ovat maailman eniten tutkittuja ruoan lisäaineita. Niitä valvovat tarkasti sekä kansalliset että kansainväliset viranomaiset. Makeuttajat on todettu täysin turvallisiksi, kun noudatetaan määriteltyjä päivittäisiä annosarvoja. Tämän ADI-arvon (Acceptable Daily Intake) on määrittänyt Maailman terveysjärjestön WHO:n ja YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestön FAO:n yhteinen asiantuntijakomitea JECFA.

Kulutustutkimukset osoittavat, että makeutusaineiden keskimääräinen päivittäinen kulutus jää huomattavasti tämän tason alle. Nykyisin yleisessä käytössä olevan aspartaamin ADI-arvo on 40 mg/painokilo. Suosituksen lyhytaikainen ylittäminen ei ole vaarallista, sillä ADI-arvo on laskettu elinikäiselle käytölle.

Diabeetikoille ja sairauden ehkäisijöille

Yksi makeutusaineiden etu on, että ne sopivat diabeetikoille, sillä ne eivät vaikuta insuliini- tai verensokeritasoihin eivätkä horjuta energiatasapainoa. Diabeteshan ilmenee, kun haima ei enää kykene tuottamaan riittävästi insuliinia tasapainottamaan verensokeria.

Tyypin 2 diabetes on todettu 150 000 suomalaisella ja ainakin 50 000 sairastaa sitä tietämättään. Koko maailmassa diabetespotilaita on noin 200 miljoonaa. Kansainvälisen Diabetesliiton kartoituksen mukaan 20 vuoden kuluttua luku on yli 330 miljoonaa.

Heikentyneen glukoositoleranssin yleistymiseen vaikuttaa muun muassa sokerin ja rasvojen määrän kasvaminen ruokavaliossa ja liikkumisen vähentyminen. Terveydelliset syyt ja omasta hyvinvoinnista kiinnostuminen ovatkin suurimpia syitä makeutusaineiden käyttöön.

Makeutusaineiden suurin hyöty tulee esiin juomissa. Niiden sisältämät kalorit ovat useimmiten niitä turhimpia: ne eivät täytä vatsaa mutta kertyvät herkästi vyötärölle. Vaihtamalla sokerin makeutusaineeseen juoman energiapitoisuus voi vähentyä jopa sadalla prosentilla.

Monenlaista makeuttajaa

Makeutusaineissa on varaa valita monista eri laaduista. Tarjolla on tabletteja, jauhetta tai nestettä ja sopiva muoto riippuu käyttötarkoituksesta.

Tabletit sopivat erityisen hyvin kahviin, teehen ja muihin kuumiin juomiin. Perinteisten sakariinitablettien lisäksi on olemassa enemmän sokeria jäljitteleviä, useamman makeutusaineen yhdistelmiä sisältäviä makeutustabletteja.

Makeutusjauhe soveltuu parhaiten ruoanlaittoon, leivontaan, pakastamiseen ja säilömiseen. Sitä voi käyttää myös puuron, hedelmien tai murojen kanssa. Makeutusjauhe maistuu yhtä makealta kuin sokeri ja sitä käytetään sokerin tavoin, mutta se sisältää vain kymmenen prosenttia sokerin kalorimäärästä. Jauheeseen on myös sisällytetty elimistölle tärkeitä hedelmäkuituja. Niillä on kolme etua: ne ovat luonnollisia, kalorittomia ja stimuloivat aineenvaihduntaa.

Makeutusneste sopii juomiin, jälkiruokiin ja yleisesti ruoanlaittoon, mutta sitä voi käyttää myös pakasteisiin ja leivontaan. Teelusikallinen makeutusnestettä vastaa makeutusarvoltaan kymmentä teelusikallista sokeria, muttei sisällä yhtään kaloria. Neste kestää hyvin kuumennuksen jopa yli 200 asteeseen.
Hermesetas-tuotteet
Hermesetaksen reseptit löydät Kiloklubin ruokatietokannasta ja resepteistä hakusanalla hermesetas. Halutessasi voit siirtää ne yhdellä klikkauksella omaan ruokalistaasi.

Lisää tuotetietoa Hermesetas-makeutusaineesta ja sen käytöstä löydät osoitteesta www.hermesetas.fi