Ladataan... Ladataan...

Lisäaineiden abc

Leivinjauhe, hillosokeri ja aromisuola ovat kotikeittiön tuttuja lisäaineita. Mitä elintarvikkeiden lisäaineet ovat, ja mihin niitä käytetään?

Lisäaineiden abc

Elintarviketeollisuudessa lisäaineita käytetään estämään ruoan mikrobien kasvua; kohentamaan rakennetta; parantamaan makua, väriä, tuoksua; palauttamaan jokin käsittelyssä menetetty ominaisuus ja pidentämään elintarvikkeen käyttöaikaa.

Lisäaine, ravintolisä vai vieras aine?

Lisäaine on aine, jonka käytöllä haetaan tiettyä vaikutusta elintarvikkeeseen.

Ravintolisällä taas haetaan terveysvaikutusta elintarvikkeen käyttäjään (mm. vitamiinit, kivennäisaineet, suolan jodi).

Vieras aine on tuotteeseen tahattomasti päätynyt aine. Tällaisia ovat ilmansaasteet, ympäristömyrkyt, torjunta-aineet, homemyrkyt, lääke-, hormoni- ja pakkausainejäämät.

Luontainen, luontaisen kaltainen vai keinotekoinen?

Luontaista lisäainetta saadaan kasveista tai eläimistä. Luontaisen kaltainen lisäaine jäljittelee, kemiallisesti, luontaista lisäainetta. Keinotekoinen eli synteettinen lisäaine on kokonaan luonnosta löytymätön ja kemiallisesti valmistettu yhdiste.

Koska sallittujen lisäaineiden alkuperää ei tarvitse merkitä tuoteselosteeseen, varman tiedon voi saada vain valmistajalta.

Ruoka-ainerajoitteisen täytyy olla valppaana, esim. lesitiini (E 322) voi olla peräisin soijasta, kananmunasta tai auringonkukasta.

Lisäaineilla on ryhmä- ja yksilönimi

Lisäaineet ilmoitetaan elintarvikkeen tuoteselosteessa ryhmänimellä, ja tarkennetaan E-koodilla (tai yksilönimellä).

Aromivahventeet vahvistavat proteiinipitoisen elintarvikkeen makua ja tuoksua (erilaiset glutamaatit ja natriumsuola).

Emulgointiaineet vähentävät aineiden pintajännitystä, ja varmistavat aineiden sekoittumisen toisiinsa (rasva/öljy ja vesi).

Hapettumisenestoaineet vaikuttavat elintarvikkeiden säilyvyyteen. Ne suojaa rasvaa härskiintymiseltä ja värinmuutokselta.

Happamuudensäätöaineet (hapot, emäkset, suolat) vaikuttavat elintarvikkeiden happamuuteen sekä säilyvyyteen.

Hyytelöimis- ja sakeuttamiasaineet antavat elintarvikkelle halutunlaisen sakeuden, jähmeyden tai hyytelömäisyyden.

Jauhoparanteet ja jauhojen käsittelyaineet (muut kuin emulgointiaineet) parantavat jauhojen leipomisominaisuuksia.

Kantaja-aineet liuottavat, laimentavat, hajottavat ja muuttavat aromia tai lisäainetta, helpottaen sen annosteltavuutta.

Kiinteyttämisaineet säilyttävät kasvis- ja hedelmäsolukon kiinteyden ja rapeuden. Käytetään hyytelöimisaineiden kanssa.

Kosteudensäilyttäjät estävät elintarviketta kuivumasta ilman vaikutuksesta. Edistävät jauheiden liukenemistä nesteeseen.

Makeutusaineet nimensä mukaisesti makeuttavat. Sokerialkoholit (sorbitoli, mannitoli, ksylitoli, isomalti, laktitoli, erytritoli) ovat tavallista sokeria vähemmän haitallisia hampaille mutta laksatiivisia. 

Energiattomat makeutusaineet
(asesulfaami, aspartaami, sakariini,  suklaroosi, syklamatti, neohespederiini, taumatiini) kestävät sokereja enemmän kuumuutta ja happamuutta.

Luonnolliset sokerit (tavallinen sokeri eli sakkaroosi, hedelmäsokeri eli fruktoosi, rypälesokeri eli glukoosi, maitosokeri eli laktoosi) ja mallassokeri eli maltoosi) eivät ole lisäaineita vaan elintarvikkeiden valmistusaineita, eikä niillä ole E-koodia.

Kemialliset muunnetut tärkkelykset vaikuttavat elintarvikkeen koostumukseen. Niitä ei tarvitse ilmoittaa E-koodilla.

Nostatusaineet vapauttavat kaasuja, ja lisäävät elintarvikkeen tilavuutta. Paakkuntumisen- ja vaahtoamisenestoaineet hillitsevät vahdonmuodostusta sekä elintarvikkeen eri ainesosien taipumusta tarttua toisiinsa.

Pintakäsittely- ja kiillotusaineet lisäävät elintarvikkeen pintakiiltoa ja muodostavat elintarvikkeen pintaan suojakerroksen.

Pakkauskaasut ja ponneaineet lisätään elintarvikkeseen valmistuksen aikana. Ovat kaikki muita kaasuja paitsi ilmaa.

Stabilointiaineet estävät elintarvikkeiden kinteän osan ja nesteen erottumisen omiksi kerroksikseen säilytyksen aikana.

Sulatesuolat muuttavat juuston proteiineja siten että esim. sulatejuuston rasva ja muut ainesosat sekoittuvat tasaiseksi.

Säilöntäaineet pidentävät ruoan säilyvyyttä hidastamalla niin bakteerien, hiivojen kuin homeiden kasvua elintarvikeissa.

Täyteaineet lisäävät elintarvikkeen tilavuutta mutta eivät lisää, oleellisesti, elintarvikkeen sisältämää energiamäärää.

Väriaineet lisäävät tai palauttavat teollisessa käsittelyssä menetettyä väriä elintarvikkeeseen. Väriaineet jaotellaan luontaisiksi, osittain keinotekoisiksi, keinotekoisiksi ja metalliväreiksi.

Tietyt elintarvikevärit (E 102, E 104, E 110, E 122, E 124, E 129) voivat haitata lasten aktiivisuutta ja keskittymiskykyä, siksi niistä on varoitettava tuoteselosteessa.

Lähde: Elintarvikevirasto (Evira)

Lataa itsellesi E-koodiavain (.pdf) Eviran sivuilta.
Lisäaineet numerojärjestyksessä.

Lataa itsellesi Lisäaineopas (.pdf) Eviran sivuilta.
Lisäaineet aakkosjärjestyksessä.

Tarja Rea Luomanperä
toimittaja, kiloklubi.fi