Ladataan... Ladataan...

Lehtikaalipiirakka

Suolaista piirakkaa iltapalaksi, kahvipöytään tai lounaaksi.

Lehtikaalipiirakka (6 annosta, 510 kcal / annos)

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
100 g huoneenlämpöistä voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte
150 g (5–6 lehteä) tuoretta lehtikaalia
vettä ryöppäämiseen
2 pientä keltasipulia
(1/2 rkl öljyä)
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa (10%)
1 dl maitoa
2 dl (100 g) juustoraastetta (emmentalia tai mozzarellaa)
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

1. Sekoita pohjataikinaa varten jauhot, suola ja leivinjauhe kulhossa. Lisää pehmeä voi ja sekoita ainekset käsin. Sekoita joukkoon lopuksi kylmä vesitilkka.
2. Taputtele taikina jauhotetuin käsin voidellun piirakkavuoan (Ø 25–27 cm) pohjalle ja reunoille ja pistele pohja haarukalla. Voit myös käyttää irtopohjaisia annosvuokia. Taikinasta riittää noin 6 pikkuvuokaan. Siirrä taikinalla vuorattu vuoka tai vuoat jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
3. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Huuhtele ja valuta lehtikaalin lehdet. Poista lehtiruotien kovimmat osat ja leikkaa kaalinlehdet suikaleiksi. Kuumenna kattilassa vettä ja kiehauta lehtikaalinlehtiä 1–2 min. Valuta siivilässä.

Kuori ja hienonna sipulit. Kypsennä sipulisilppua öljytilkassa liedellä pannussa 2–3 min ja yhdistä esikeitettyyn lehtikaaliin. Mausta suolalla ja pippurilla.

Esipaista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa 10 min. Pikkuvuoille riittää 5 min. Poista vuoka tai vuoat uunista ja levitä piirakkapohjalle tai pohjille tasainen kerros kaalisipuliseosta.
4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita joukkoon kerma ja maito sekä juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos kaalisipulitäytteen päälle ja tasoittele ainekset tarvittaessa haarukan avulla. Ripottele pinnalle pähkinärouhe.
5. Paista piirakkaa uunin alimmassa tasossa 35–40 min. Pikkupiirakoille riittää noin 30 min.
Valmistusaika: 1,5 tuntia