Ladataan... Ladataan...

Lehtikaalikeitto – superruokaa kasvimaalta

Kauan unohduksissa olleesta lehtikaalista on jälleen tullut trendiruokaa. Suosiolle on syynsä, sillä lehtikaali todellakin on sekä erittäin terveellinen että herkullisen maukas vihannes.

Kurttuinen lehtikaali on erinomainen A-vitamiinin, karotenoidien ja folaatin lähde. C-vitamiiniakin lehtikaalissa on jopa kaksi kertaa enemmän kuin appelsiinissa. Lisäksi lehtikaalissa on lehtivihannekseksi poikkeuksellisen paljon proteiinia: 100 grammassa lehtikaalia proteiinia on suunnilleen yhtä paljon kuin maidossa, 3,4 grammaa.

Lehtikaali on erittäin monikäyttöinen vihannes. Tällä kertaa valmistamme siitä pehmeää sosekeittoa, joka sopii mainiosti laihduttajan ruokavalioon. Herkullinen lehtikaalikeitto on myös hyvä arkiruokavinkki, sillä se valmistuu nopeasti ja helposti.

Lehtikaalikeitto (5 annosta)

1 iso keltasipuli
150 g (5–6 lehteä) tuoretta lehtikaalia
1–2 rkl voita tai rypsiöljyä
1 l kasvislientä
4 rkl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
1 1/2 rkl aniksensiemeniä
2 rkl tuoretta, hienonnettua timjamia tai meiramia
1/4 tl suolaa
Lisäksi
pieni nippu retiisejä
(halutessasi 2–4 cm:n pala parmesaania)

1. Kuori ja hienonna sipuli. Huuhtele lehtikaali, valuta ja poista lehtiruotien kovat osat. Leikkaa lehtikaali ohuiksi suikaleiksi.

2. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota sipulisilppu. Lisää lehtikaalisuikaleet, sekoita ja kuumenna seosta hetki käännellen.

3. Lisää kasvisliemi kattilaan. Laita kansi kattilan päälle, kun seos kiehuu. Anna porista 1–2 min.

4. Sekoita vehnäjauhot huolellisesti kermaan. Lisää tasainen kerma-jauhoseos ohuena nauhana keittoon koko ajan sekoittaen. Keitä 5 min.

5. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Rakenteen ei tarvitse tulla aivan sileäksi.

6. Paahda aniksensiemeniä kuivassa pannussa, kunnes ne alkavat tuoksua. Lisää siemenet keittoon. Mausta keitto tuoreella yrtillä ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

7. Huuhtele ja suikaloi retiisit.

8. Jaa keitto lautasille. Ripauta keittoannosten pinnalle retiisisuikaleet ja halutessasi raasta päälle parmesaania. Tarjoa keitto hyvän leivän kanssa.

Resepti: Pirjo Toikkanen