Ladataan... Ladataan...

Kiloklubin kevyt joulumenu

Joulu on se raskain koetinkivi monelle painonsa kanssa kamppailevalle. Juhlapöydät notkuvat sen seitsemän sortin herkuista, ja sanonnankin mukaan jouluna saa yölläkin syödä. Lupa syömiseen tulee myös Kiloklubin porukalta – nautitaan hyvällä omallatunnolla, kohtuullisesti, joulupöydän antimista!
JoulupiparitMonen kiloklubilaisenkin jouluun kuuluvat perinteiset herkut kinkkuineen, laatikoineen ja rosolleineen. Ne kaikki löytyvät Kiloklubin ruokahausta hakusanalla joulu.

Jouluruokien valmistukseen voi ottaa myös uudenlaisen lähestymistavan. Kokki Maija Silvennoinen on suunnitellut kiloklubilaisille hieman erilaisen joulumenun, jolla ruoan laatupallot pysyvät enimmäkseen vihreinä, ja kaloritkin jouluolosuhteet huomioon ottaen kohtuulukemissa – siinä parintuhannen kieppeillä.

Jouluaatto

Jouluaattoaamu alkaa monissa perheissä perinteisesti riisipuurolla. Taivaallisen jouluisen puuron saat, kun lisäät puuroon valmistusvaiheessa kuivattuja sekahedelmiä. Ihanan maun lisäksi niistä saa kätevästi kuituja. Puuron voi tehdä valmiiksi edellisenä iltana, sillä se on herkullista kylmänä maidon kera.

Älä jätä jouluna lounasta väliin sillä ajatuksella, että illalla tulee kuitenkin syötyä enemmän. Säännöllinen ruokailu pitää syömisen tolkullisena jo itsestään. Tee päinvastoin jouluaaton lounaastakin juhlahetki. Konjakilla maustetusta graavihärästä saat juhlavan, mutta kevyen lounaan. Marinoidusta häränlihasta saa kauniin ohuita viipaleita, kun sen laittaa ennen tarjoilua kelmuun käärittynä pakastimeen jähmettymään. Tarjoile ruoka keveän parsa-herkkusienisalaatin kanssa.

Piparkakut kuuluvat jouluun, mutta niistä saattaa kertyä kuin varkain melkoinen määrä energiaa, kun niitä napsii suuhunsa mennen tullen. Pyri mieluummin nauttimaan jokaisesta suupalasta. Rauhoita iltapäivästä pieni hetki, valmista kupillinen höyryävän kuumaa glögiä ja nauti välipalaksi piparkakku tai kaksi hitaasti maistellen.

Jouluillallisen aloitukseksi Maija ehdottaa kylmäsavusilakkatartaria marinoitujen perunoiden kanssa. Kata ruoka valmiiksi lautasille – saat silmiä hivelevän annoksen etkä tule vahingossa syöneeksi liikaa heti kättelyssä. Asettele perunaviipaleet kauniisti lautaselle ja muotoile kalatartarista kahden lusikan avulla kananmunan muotoiset pallukat niiden päälle.

Possu kruunaa joulupöydän, mutta mitä jos tarjoilisit tänä vuonna hieman eksoottisemmin maustettua possua perinteisen kinkun sijasta? Ilmakuivatulla kinkulla, ananaksella, fetajuustolla ja basilikalla täytetty possunfilee vie kielen mennessään. Tarjoa possua vaikkapa haudutetun punakaalin sekä cashew-pähkinäiden kanssa.

Jälkiruoaksi maistuvat esimerkiksi punaviinillä maustetut omenat ja karpalot vaniljakastikkeella maustetun rahkan kanssa. Illalla voit nauttia vielä lämpimän kupillisen kanelilla maustettua cappuccinoa.

Joulupäivä

Jouluaaton herkuttelua on hyvä seuraavana päivänä tasapainottaa terveellisellä aamiaisella. Maukkaan puuron saat sekoittamalla ruishiutalepuuroon reilusti mustikoita ja maustamalla puuron ripauksella vaniljasokeria.

Joulupäivänä lounaaksi sopii esimerkiksi kookoskastikkeessa haudutettu kalkkuna hedelmien kera. Eksoottinen ateria saa ytyä chilistä sekä raikkautta ananaksesta, omenasta ja viinirypäleistä. Voit valmistaa reseptin kalkkunan sijasta vaikkapa kypsästä joulukinkusta. Todella kevyt jälkiruoka syntyy glögistä ja vaahdotetusta kananmunan valkuaisesta.

Välipalana voit nauttia rosollia tai kevennettynä versiona hasselpähkinärouheella maustettua punajuurisalaattia.
Joulupäivän päivällisruoaksi Maija ehdottaa savoijinkaaliin käärittyä kalaa yrttikastikkeessa. Kaalikääreistä avautuu kaunis sisältö, kun käytät reseptissä sekä punertavaa kirjolohta että vaaleaa kalaa. Aterian kruunaavat valkoviinillä höystetty yrttikastike sekä karpalohyytelö.

Jos joulukinkku on kuitenkin tullut valmistettua, saat sen rippeistä maukkaan iltapalan. Marinoi kinkkusuikaleita paprikan, chilin ja oliivien kanssa tomaattimurskassa ja balsamietikassa muutama tunti ja tarjoa annos maalaisleivän ja rapean salaatin kera.

Seuraavana päivänä onkin jo hyvä aloitella paluuta arkeen, hyvällä mielellä.

Maukasta joulua kaikille kiloklubilaisille!

JOULUAATTO

Aamiainen
Jouluinen puuro

Lounas
Graavihärkä
Parsa-herkkusienisalaatti

Välipala
Piparkakut
Glögi

Illallinen
Kylmäsavulohitartar
Täytetty possunfilee
Haudtettu punakaali
ja paahdetut pähkinät
Punaviiniomenat ja vaniljarahka

Iltapala
Kanelicappuccino

JOULUPÄIVÄ

Aamiainen
Ruis-mustikkapuuro

Lounas
Kalkkunaa ja hedelmiä
kookoskastikkeessa
Glögihile

Välipala
Rosolli
Hasselpähkinä- punajuurisalaatti

Illallinen
Savoijinkaaliin kääritty kuha
Yrttikastike
Karpalohyytelö

Iltapala
Marinoitu kinkku

 

 

Lue myös Hyväterveys.fi-sivuston vinkit kevyeen jouluun!