Ladataan... Ladataan...

Kevyt Pääsiäismenu

Juhla-ateria alku- ja jälkiruokineen voi helposti sisältää yli 1000 kaloria. Tämä pääsiäisen herkullinen kokonaisuus on mietitty niin, ettei painonhallinnasta tarvitse lipsua. Noin 500 kilokalorin lounas tai päivällinen kun on maltillisen laihduttajan normi ateria.


Alkuruoka:

Kuhatartar ruisleivällä (58 kcal/annos)
1 muna
200 g kuhafileetä
1 pieni punasipuli
1/2 sitruuna
1 rkl karkeaa sinappia
50 g kapriksia
2 rkl tilliä
suolaa ja mustapippuria
1 rkl ruohosipulia

 

1. Keitä ensin muna. Laita muna kattilaan kylmän veden kanssa, kuumenna kiehuvaksi ja keitä minuutti. Käännä lämpö pois ja anna munan kypsyä jäähtyvässä vedessä 10 minuuttia.
2. Poista kuhafileestä nahka ja ruodot. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
3. Kuori muna ja hienonna se haarukalla. Kuori sipuli ja leikkaa se hyvin pieniksi kuutioiksi.
4. Purista sitruunasta mehu ja sekoita se kalakuutioiden, sipulin, munan, sinapin ja kapristen kanssa yhteen.
5. Hienonna tilli joukkoon. Mausta seos suolalla ja pippurilla.
6. Hienonna ruohosipuli koristeeksi. Laita tartar jääkaappiin maustumaan ennen tarjoilua.
7. Tarjoile tartar pienen ruisleivän päällä.

Pääruoka:

Pistaaseilla ja yrteillä täytetty lampaanfilerulla (199 kcal/annos)
6 lampaan ulkofileetä (noin 100g / kpl)
2 salottisipulia
1 dl rouhittuja pistaasipähkinöitä
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1 tl (sormi)suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
paistamiseen
0,5 rkl öljyä

Kahvikastike (24 kcal/annos)
2 dl paksua ruokakermaa (4%)
0,5 dl kahvia
1/2 lihaliemikuutio
1 tl kastikesuurustetta

Italialaiset uunikasvikset (142 kcal/annos)
4 jauhoista perunaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni munakoiso
1 punasipuli
1 paprika
200 g ruusukaaleja
200 g terttutomaatteja
3 rkl oliiviöljyä
pari oksaa oreganoa
pari oksaa timjamia tai rosmariinia
¼ tl hienoa merisuolaa
¼ tl vastarouhittua pippuria

1. Ota fileet huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen ruoanvalmistusta. Laita myös uuni lämpiämään 150 asteeseen.
2. Fileiden lämmetessä voit valmistella uunikasvikset eli pese perunat puhtaiksi ja leikkaa lohkoiksi, kuori sipuli ja lohko reiluiksi paloiksi. Puhdista ja suikaloi muut kasvikset, paitsi tomaatit. Laita kaikki kasvikset kulhoon ja heiluttele niitä öljyssä niin, että seos on tasainen. Levitä sitten kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle ja ripottele mausteet päälle.
3. Kun kasvikset ovat valmiit, kuori ja hienonna sipuli filerullaa varten.
4. Kuullota se pehmeäksi paistinpannussa öljyssä. Siirrä sipuli kulhoon. Sekoita rouhitut pähkinät ja hienonnettu persilja joukkoon. Laita seos hetkeksi sivuun.
5. Viillä fileisiin pituussuunnassa niin syvä viilto, että saat avattua ja taputeltua ne levyiksi.
6. Aseta fileelevyt leikkuulaudalle vierekkäin siten, että niiden reunat ovat noin yhden sentin matkalta päällekkäin. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Levitä pähkinäseos päälle. Kääri filelevyt yhdeksi tiiviiksi rullaksi kääretortun tapaan. Sido kiinni paistinarulla tai cocktailtikuilla.
7. Paista fileerullan pintaan väri paistinpannussa öljyssä. Työnnä lihalämpömittari rullan paksuimpaan kohtaan (varmista, että mittarin pää on lihan sisällä, ei täytteessä)  ja laita rulla uunivuokaan. Kypsennä uunissa, kunnes lihan sisälämpö on 58 astetta eli noin 30 minuuttia.  Tällöin liha on vielä rosee sisältä.
8. Kun file on uunissa, voit valmistaa kastikkeen.
9. Kaada kattilaan kerma ja kahvi ja kuumenna kiehuvaksi. Varo, ettei kastike pala pohjaan. Lisää lihaliemikuutio ja suuruste ja sekoita kunnes kastike tulee hieman jämäkämmäksi. Siirrä syrjään hellalta odottamaan muiden ruokien valmistumista.
10. Ota lammasrulla uunista ja kääri se folioon.
11. Laita kasvikset uuniin ja nosta lämpötila 200 asteeseen. Anna kasvisten paistua noin 20 minuuttia. Filerulla voi vetäytyä saman ajan foliossa.
12. Kun kasvikset ovat uunissa, ota kuhatartar jääkaapista ja tee alkupalaleivät valmiiksi tarjolle.
13. Tarkista, ovatko kasvikset kypsiä. Jos ne ovat vielä raakoja, anna kasvisten paistua lisää noin 5 –10 minuuttia.
14. Ota filerulla foliosta, poista siitä lanka tai cocktailtikut ja leikata se tarjoiluastiaan valmiiksi viipaleiksi.
15. Lämmitä kastike hellalla ja kaada kastikekulhoon.
16. Kypsät kasvikset siirretään leivinpaperia apuna käyttäen myös tarjoiluastiaan.

Jälkiruoka:

Minttujäädyke (77 kcal/annos)
1,5 päärynä
1,5 (luomu)limetti
1,5 iso pakastettu banaani
4,5 dl baby-pinaattia
3/4 dl minttua
3/4 dl basilikaa
4,5 dl mantelimaitoa

Huuhtele hedelmät, pinaatti ja yrtit. Paloittele päärynä kuorineen tehosekoittimeen. Raasta limetin kuori ja purista mehu joukkoon. Lisää loput ainekset ja soseuta tasaiseksi. Kaada neljään pieneen lasiin ja laita ne pakastimeen jäähtymään noin 15–20 minuutiksi. Ennen tarjoilua koristele juoma mintunoksalla ja tarjoa heti.

 

 

 

 

Ruokaohjeet löydät sekä ruokapäiväkirjasta että Kiloklubin resepteistä.