Ladataan... Ladataan...

Kesä on lähiruoan kulta-aikaa

Kesä on lähiruoan runsainta aikaa - laihduttajankin kannattaa suosia kesäkeittiössään lähiympäristön antimia.

Kesä on lähiruoan kulta-aikaa

Ruoan aitous ja alkuperä ovat aikamme suurimpia ruokatrendejä. Lähellä tuotetut tuoreet raaka-aineet kiinnostavat yhä useampia meistä. Mikä parasta, puhtaista raaka-aineista itse valmistettu ruoka on usein myös terveellisintä.

Kesä on lähiruoan parasta aikaa; nyt kannattaa painonhallitsijankin suosia kesäkeittiössään lähiympäristön antimia. Huolella ja itse valmistetusta sekä hyvällä mielellä nautiskellusta lähiruoasta kiittää myös vyötärö.

Tuoretta ja tuttua

Lähiruoka on tuoretta, mahdollisimman lähellä tuotettua suomalaista ruokaa, jonka alkuperä, tuottaja ja valmistaja tiedetään.

Suomalaiset määrittelevät lähiruuan kotimaiseksi, usein oman tai naapurimaakunnan tuotteeksi. Pieni hiilijalanjälki ja kohtuulliset kuljetusmatkat nähdään mielikuvissa lähiruuan tunnusmerkkeinä.

Ruoantuotanto ja -kulutus, joka käyttää oman alueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia, edistää aluetaloutta ja työllisyyttä.

Lisäaineiden ja kasvinsuojeluaineiden tarve vähenee, kun ruoan matka tuottajalta kuluttajalle on lyhyt. Elintarvikkeiden nopea kiertonopeus pellolta pöytään on myös omiaan säilyttämään ruokien ravintoainepitoisuuden huipussaan.

Lähiruoan tavoitteisiin kuuluu se, että se tuotetaan ympäristöä kunnioittavalla tavalla ja luonnonvaroja säästäen. Ylipakkaamista ja turhia kuljetuksia vältetään.

Lähiruoassa myös vuodenaikojen ja sesonkien hyödyntämisen rooli on suuri, alueellisen ruokaperinteen vaalimista unohtamatta.

Oodi slow foodille

Slow food on kansainvälinen liike, joka puolustaa elämän pieniä nautintoja ja inhimillistä elämänrytmiä. Ruoka ja juoma ovat oleellinen osa kulttuuriamme ja paikalliset perinteet ovat vaalimisen arvoisia.

Liike korostaa ruoan asemaa nautintona, ja vastustaa syömisen turhaa teknologistumista ja yksinkertaistamista.  Hyvälaatuinen lähiruoka on osa laajempaa liikehdintää, jossa ruokaketjulle palautetaan sen ansaitsema arvo.

Ruoanlaittoon puhtaista lähiruokaraaka-aineista liittyy usein myös nautiskeleva ja ruokaa arvostava asenne, sekä rauhaisat ruokailutilanteet nauttia ajan kanssa itse valmistetusta ruoasta.

Laihduttajan kannalta slow food ja lähiruokana ovat mitä parhaita tapoja rakentaa positiivista ruokasuhdetta. Painonhallinnassa rento, kohtuullinen ja nautintoihin sallivasti suhtautuva asenne edistää parhaiten laihtumista.

Toreilta ja marketeista

Perinteisesti lähiruokaa myydään torilla, markkinoilla ja maaseudun tilamyymälöissä sekä moderneissa ruokapiireissä.

Lähiruokaa löytyy yhä enemmän myös tavallisista ruokakaupoista ja -marketeista. Hyvinvarustetut suurmyymälät ovat viime vuosina panostaneet etenkin lähialueiden kasviraaka-aineiden tarjontaan.

Hevi-osastoilta kannattaa etsiä lähituottajien nimiä. Osa kauppiaista on ottanut käyttöön myös erillisiä lähiruoasta kertovia hyllynpäätymerkkejä. Lähiruokasymbolit ja -kyltit johdattelevat luonnon oman terveysruoan äärelle.

Yleisimpiä lähellä tuotettuja elintarvikkeita ovat etenkin vihannekset, juurekset, munat, jauhot, hiutaleet ja leivät. Paikallisesti valinnanvaraa voi löytyä myös lihasta ja kalasta.

Maaseutumme tuottaa kesäaikaan mitä upeampia lähiruokaraaka-aineita. Tämän herkkuaitan antimia kannattaa painonhallitsijankin hyödyntää.

Juuso Reinikainen
Kirjoittaja on ollut Kiloklubin ruokatietokannan hallinnoija.