Ladataan... Ladataan...

Juhannusruoka kevyesti

Juhannusaattoon kuuluu tietysti grillaus. Grillaus on sinänsä kevyt tapa laittaa ruokaa – tärkeintä on, mitä grillaa. Nauti yöttömänä yönä hyvästä, mutta terveellisestä ruoasta.
juhannus grillausPainonhallitsijan keskikesään sopivat mainiosti mausteiset vartaat, kuten mantelista, chilistä ja kookoksesta makunsa saavat itämaiset satay-vartaat. Rosmariinilla maustetuista lihavartaista puolestaan löytyy lihaa jokaiseen makuun.

Myös kasviksista saa maukkaita vartaita. Kokeile kookoksella ja limetillä maustettuja thaimaalaisia kasvisvartaita. Niissä paprikaa, kesäkurpitsaa, sipulia ja herkkusieniä on piristetty mangon ja limetin paloilla.

Vinkkejä makkaran ystäville

Jos mielit makkaraa, niin kokeile kevyttä kalkkunamakkaraa, jossa rasvaa on vain 9 prosenttia. Lihapitoisissa A-luokan makkaroissa voi olla jopa neljännes rasvaa johtuen lihan sisältämästä rasvasta. Markkinoilla on myös kasvis- ja tofumakkaroita, mutta niidenkin rasvapitoisuus on usein varsin suuri, parinkymmenen prosentin luokkaa.

Makkarasta saa täyttävän ja maukkaan aterian, kun laittaa grilliin myös kasviksia kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, munakoisoa, sipuleita, valkosipuleja, porkkanaa, lanttua ja uusia perunoita. Kokeile grillata myös omenaa, ananasta tai muita hedelmiä.

Makkarat onnistuvat parhaiten, kun kuumennat ne ensin pakkauksessaan vedessä ja sitten grillaat niihinkin maukkaan ja tuoksuvan pinnan.

Keveitä ja ruokaisia salaatteja

Syö kesällä joka aterialla raikasta salaattia kevyellä salaattikastikkeella. Majoneesipohjaisten salaattien sijaan kannattaa suosia ruokaisia, tuoreilla yrteillä maustettuja salaatteja. Pilko salaattiin vaikkapa uusia perunoita, papuja, kirsikkatomaatteja ja retiisejä sekä lorauta päälle oliiviöljystä ja viinietikasta valmistettu kastike.

Keveämpi juhannus syntyy, kun teet liharuoasta salaatin. Juhannuspäivän salaattiin antaa makua kylmäsavustettu poro. Käytä salaattiin linssejä ruokaisuutta lisäämään ja raasta sekaan piparjuurta.

Grillissä tai pannussa paistuvat kätevästi myös pikkukalat. Ahven on todella maukas kesäkala, jonka mausteeksi riittää sitruuna ja suola. Ranskalaisen kasvispadan eli ratatouillen kanssa ahvenet maistuvat myös kesäisellä juhla-aterialla. Ratatouille maistuu herkulliselle sekä kuumana että kylmänä.

Mansikat kruunaavat keskikesän

Juhannusaterian päätteeksi maistuvat kesäiset juhannusmaljat, marinoidut mansikat tai kevennetty täytekakku. Romanoffin mansikoissa maistuu Cointreau-likööri ja appelsiini. Tarjoa mansikat tuorejuustosta ja kermasta valmistetun appelsiinivaahdon kanssa – mutta muista kohtuus vaahdon annostelussa.

Iki-ihana juhannuksen täytekakku kevenee rahkatäytteellä. Lisää sekä täytteeseen että kakun pinnalle runsaasti marjoja – tuoreet mansikat vievät kielen mennessään. Ripottele kakun pinnalle myös vaikkapa ruusun terälehtiä.

Kokki Maija Silvennoisen keveäksi juhannukseksi ideoimat reseptit löytyvät Kiloklubin ruokatietokannasta hakusanalla juhannus.

Iti Rainio – Kiloklubi.fi