Ladataan... Ladataan...

Juhannusmenu

Juhannus, valon ja keskikesän juhla, jossa keskeinen osa on ruoka. Uudet perunat, kala sekä grillattu ruoka kuuluvat juhlamenuun.

Parsa-perunavartaat (4 annosta)

1 kg varhaisperunoita (keskikokoisia)
500 g vihreää parsaa
vettä keittämiseen
½ tl suolaa
appelsiini-rosmariiniöljy
½ dl rypsi- tai maissiöljyä
1 tl hienoksi raastettua (luomu)appelsiinin kuorta
2 rkl appelsiininmehua (tuorepuristettua)
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
1 tl juoksevaa hunajaa
½ tl suolaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria
lisäksi
puisia varrastikkuja

1. Pane varrastikut veteen likoamaan.
2. Pese perunat huolellisesti. Kie¬hauta kattilassa reilusti vettä ja mausta se suolalla. Lisää varhaisperunat kiehuvaan veteen ja keitä ne lähes kypsiksi. Älä kypsennä peru¬noita hajoavan pehmeiksi.
3. Kuori parsat ohuelti ja poista niistä kovat kannat. Keitä parsat kevyesti suolalla maustetussa vedessä muu¬taman minuutin ajan, jotta ne eivät kypsy liikaa. Valuta parsat.
4. Pujottele liotettuihin varrastikkui¬hin perunoita ja parsaa.
5. Yhdistä appelsiini-rosmariiniöljyn ainekset. Grillaa vartaat kauniin väri¬siksi. Voitele vartaat heti grillaamisen jälkeen appelsiini-rosmariiniöljyllä. Tarjoa lihan, kalan tai kasvisruoan lisäkkeenä tai sellaisenaan runsaan salaatin kera.
Valmistusaika 25–30 min

Maustettu kurkku-tomaattisalsa (4 annosta)

4 isoa kypsää tomaattia
1 kurkku
¼–½ punainen chili
½ tl sokeria
¼ tl suolaa
2 rkl kylmäpuristettua öljyä (avokado-, oliivi- tai rypsiöljyä)
½ dl silputtua tuoretta tilliä

1 rkl silputtua tuoretta korianteria
1. Huuhtele ja halkaise tomaatit. Poista kovat kannat ja siemenet. Kuutioi tomaatit pieneksi.
2. Huuhtele ja kuutioi kurkku. Huuh¬tele ja halkaise chili, poista siemenet ja silppua chili hienoksi.
3. Yhdistä salsan ainekset kulhossa. Anna maustua hetki huoneenläm¬mössä tai muutama tunti jääkaapissa. Tarjoa grilliruokien lisäkkeenä.
Valmistusaika 10 min + maustuminen 15–30 min

Feta-oliivitahnalla täytetyt herkkusienet (4 annosta)

600–700 g jättiherkkusieniä

Täyte
200 g maustamatonta tuorejuustoa (rasvaa 13 %)
100 g fetajuustoa
1 dl silputtuja kivettömiä oliiveja
2 rkl pieniä kapriksia
2 rkl silputtua tuoretta timjamia
2 rkl silputtua tuoretta persiljaa
reilu ripaus vastarouhittua mustapippuria

Päälle
2 rkl paahdettuja auringonkukan- tai pinjansiemeniä

1. Puhdista sienet ja poista niistä jalat, jotta saat keskelle kolon täytet¬tä varten.
2. Notkista tuorejuusto kulhossa. Murenna feta pieneksi haarukalla ja lisää se muiden ainesten kanssa tuorejuustoon. Lisää jokaiselle sie¬nelle nokare täytettä. Kääri sienet alumiinifolioon ja taita folio tiiviiksi paketiksi niin, että sienten täytepuoli jää ylöspäin.
3. Grillaa sienet täytepuoli ylöspäin kauniin värisiksi ja pehmeiksi. Folios¬sa kypsennettynä voit grillata sienet samaan aikaan muiden grillattavien ruokien kanssa.
Valmistusaika 25 min

Kalanyytit ja kasvikset (4 annosta)

Kalarullat
4 pientä (n. 400 g) kuhafileetä
(tai 8 ahvenfileetä)
ripaus suolaa
ripaus vastajauhettua mustapippuria
150 g kylmäsavulohta ohuina viipaleina
1 dl silputtua ruohosipulia
1 dl silputtua tuoretta basilikaa
reilu ripaus vastarouhittua mustapippuria
2–3 rkl limetinmehua
puisia cocktailtikkuja

Kasvikset
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
8 retiisiä
100 g maukasta sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
lisäksi
4 arkkia alumiinifoliota

1. Valitse tasakokoisia kalafileitä, joko kuhaa tai ahventa. Leikkaa kyl¬mäsavulohi tarvittaessa pienemmik¬si viipaleiksi.
2. Levitä kalafileet voipaperin päälle
ja asettele kullekin fileelle pala kylmä¬savulohta. Lisää ruohosipulia, basilikaa, mustapippuria ja limetinmehua. Kääri kalafileet rullalle ja sulje ne puisella cocktailtikulla.
3. Huuhtele ja halkaise paprikat ja poista niistä siemenet. Leikkaa paprikat reiluiksi lohkoiksi.
4. Huuhtele retiisit ja poista niistä kannat. Viipaloi retiisit ja sulatejuusto.
5. Annostele kullekin alumiinifolioarkille kalarulla, paprikaa, retiisiä ja sulatejuustoa. Päälle tilkka öljyä.
6. Taita folioarkit tiiviiksi paketeiksi saumapuoli ylöspäin ja grillaa kypsiksi, noin 15–20 minuuttia, grillin kuumuu¬desta riippuen. Anna ainesten vetäytyä hetken aikaa ennen paketin avaamista
Valmistusaika 30–40 min

Broileri-saltimbocca (4 annosta)

4 broilerin rintafileetä (maustamatonta)
½ tl suolaa
vastarouhittua mustapippuria

Täyte
½ dl hienoksi silputtua aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
2 rkl hienoksi silputtua salviaa
1 tl hienoksi raastettua (luomu)sitruunan kuorta
1 rkl sitruunanmehua

Lisäksi
1 pkt (80 g) ilmakuivattua kinkkua
1 rkl öljyä voiteluun
puisia cocktailtikkuja

1. Ota broilerinfileet huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistamista. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Leikkaa jokaiseen fileeseen taskumainen viilto täytettä varten.
2. Yhdistä kulhossa täyteaineet. Jaa täyte broilerinfileille. Kääri jokaisen fileen ympärille viipale ilmakuivattua kinkkua ja sulje fileet puisilla cocktailtikuilla. Voitele fileet kevyesti öljyllä molemmin puolin.
3. Grillaa broilerinfileet kauniin värisiksi kummaltakin puolelta. Siirrä ne grillin haaleammalle alueelle jälkikypsymään vielä 5–10 minuutiksi. Kääri fileet alu-miinifolioon ja anna vetäytyä 5–10 minuuttia ennen tarjoilua. Tarkista, että broileri on kypsää. Tarjoa grillattujen kesäkurpitsojen ja salaatin kanssa.
Valmistusaika 30 min

Kesäkurpitsat mintulla (4 annosta)

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
¾ tl suolaa

Lisäksi
2 rkl silputtua tuoretta minttua
2 rkl vaaleaa balsami- tai omenaviinietikkaa
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
ripaus vastarouhittua mustapippuria
(½ granaattiomena)

1. Huuhtele kesäkurpitsat ja leikkaa pituussuunnassa melko ohuiksi viipa¬leiksi. Sivele viipaleet öljyllä ja maus¬ta suolalla.
2. Grillaa kesäkurpitsat kauniin väri¬siksi kummaltakin puolelta ja nosta laakealle vadille.
3. Lisää keräkurpitsoille minttua, etikkaa, öljyä ja mustapippuria. Anna maustua hetki huoneenlämmössä. Voit viimeistellä kesäkurpitsat gra¬naattiomenan siemenillä.
Valmistusaika 15 min

Grillattu ananas ja pähkinämuru (4 annosta)

1 tuore ja kypsä ananas

Kookos-pähkinämuru
½ dl kookoshiutaleita
½ dl pähkinä- tai mantelirouhetta
2 rkl ruokokidesokeria
1 tl hienoksi raastettua limetinkuorta

1. Valmista ensin kookos-pähkinä¬muru odottamaan. Paahda kookoshiutaleet kuivassa pannussa kauniin värisiksi. Yhdistä ne jäähtyneenä pähkinärouheeseen, sokeriin ja hie¬noksi raastettuun limetinkuoreen.
2. Paloittele ananas ja poista halu¬tessasi kovat kuoret ja puumainen ydin. Voit myös pujotella ananakset liotettuihin puuvartaisiin.
3. Grillaa ananaspalat kauniin väri¬siksi molemmin puolin. Ripottele kuumien ananaspalojen päälle heti kookos-pähkinämurua.
Valmistusaika 20 min