Ladataan... Ladataan...

Henri Alénin Mutti-soosi sopii laihduttajalle - tuunattuna myös superdieetille

Kokki Henri Alénin Twitterissä levinnyt tomaattikastike on kevyttä syötävää. Jos siitä jättää oliiviöljyn pois,se sopii jopa tiukalle dieettajalle.

Kokki Henri Alénin tomaattikastikkeen eli Mutti-soosin resepti leviää sosiaalisessa mediassa vinhaa vauhtia. Mutti-tomaattimurskaan pohjautuva soosi on siitä mukava tammikuun ruoka, että se sopii myös laihduttajalle. Kiloklubi laski Mutti-soosin kalorit ja sai tulokseksi 167 kaloria per annos.

Suurin osa kaloreista tulee oliiviöljystä, jota lisätään hyvä loraus lopuksi, jotta kastikkeesta tulee täyteläinen. Jos suostuu tinkimään tästä, kastikkeesta tuleekin jo superkevyttä syötävää. Ilman oliiviöljyä annoksessa on kaloreita vain 47! Tällaisella kalorimäärällä soosia voi nauttia jopa 5:2-dieetin paastopäivänä tai Jutta Gustafsbergin superdieetin hengessä

Harva tosin syö tomaattikastiketta paljaaltaan. Jos mukaan keittää pastaa, tulee yhden annoksen kalorimääräksi 237 kaloria, jos pastaa on lautasellinen eli noin 75 grammaa (kuivapaino) syöjää kohti. Ilman oliiviöljyä kaloreita yhdessä pasta-annoksessa on 117.

Kokki Henri Alénin Mutti-soosin ohje menee näin:

Tarvikkeet:

1. Yksi purkki Mutti-tomaattimurskaa, tai muuta ”hyvänmerkkistä” murskaa.

2. Yksi pieni sipuli

3. Kaksi pientä valkosipulin kynttä

4. 0,6 desilitraa oliiviöljyä

5. 0,5 teelusikallista sokeria

6. Halutessasi appelsiinin kuorta ja punaviiniä 0,5 desilitraa

Valmistus:

1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia pitkään öljyssä. Vähintään 10 minuuttia matalalla lämmöllä öljyssä. Näin rakennat makeuden.

2. Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10 minuuttia. Näin soosi makeutuu... Lisää sen jälkeen loppu murska ja vettä 2 desilitraa. Hauduta sekoittaen.

3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 minuutin ajan, ja lisää mahdollinen punaviini, joka tuo kastikkeeseen happamuuden. Sekoita koko ajan.

4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, lisää kaksi kuorimaveitsellä tehtyä palaa appelsiinin kuorta. (Niitä ei syödä, vaan ne antavat vain makua.) Mausta rohkeasti.

5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5 desilitraa parasta neitsytoliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.

6. Sekoita kastike esimerkiksi keitetyn spagetin joukkoon heti, kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!

Henri Alénin ruokavinkkejä ja reseptejä löytyy Twitteristä. Kaikki Twitter-keskustelut tomaattikastikeeseen liittyen löydät tunnisteella #soosi. Soosia käsitellään myös muun muassa Vauva-lehdessä, Me Naisissa ja Ilta-Sanomissa.