Ladataan... Ladataan...

Fattoush eli libanonilainen leipäsalaatti

Kokeilunhaluinen keventäjä hyötyy libanonilaisesta ruuasta. Kasvisvoittoinen meze-pöytä notkuu terveellisiä herkkuja, kuten kirpeää leipäsalaattia.

Fattoush eli libanonilainen leipäsalaattiLibanonilaisessa keittiössä syödään suomalaiseen verrattuna huomattavasti enemmän kasviksia. Paljon käytettyjä perusraaka-aineita ovat muun muassa munakoiso, tomaatti, valkosipuli, sitruuna, lehtipersilja ja minttu. Kuskusin tyyppinen bulgur ajaa perunan asemaa. Oliiviöljyä annostellaan hövelillä kädellä. Terveellisen ruokavalion ansiosta sydän- ja verisuonitaudit eivät nouse libanonilaisten kansansairauksien listalle.

Ruoka on Libanonissa paljon muutakin kuin pelkkää vatsan täytettä. Sen valmistaminen vaatii aikaa, muttei erikoistaitoja. Pitkän aterian aloittaa alkupala- eli mezepöytä. Libanonilaiset mezet ovat ruokaisampia kuin esimerkiksi espanjalaiset tapakset tai italialaiset antipastot. Yksinkertaisimmillaan tarjolla on vain erilaisia tahnoja, salaatteja ja paksua maustamatonta jogurttia. Rieskan tyyppistä ohutta vehnäleipää syödään lähes jokaisella aterialla. Pääruokaa ei aina tarvita.

Lähes kaikkia libanonilaisiin ruokiin tarvittavia raaka-aineita saa Suomessa hyvin varustelluista kaupoista. Yksi poikkeus on kuivatuista marjoista jauhettu punainen sumakki-mauste, jota voi joutua etsimään etnisistä kaupoista. Onneksi sumakin puuttuminen ei pilaa lopputulosta, sillä happamankirpeää makua pystyy jäljittelemään sitruunan mehulla ja kuoriraasteella.

Resepti: Fattoush eli libanonilainen leipäsalaatti