Ladataan... Ladataan...

Asenteet muuttavat tarjontaa

Kuluttajille tarjotaan yhä nopeammin ja enemmän
uusimpien ruokatrendien mukaisia elintarvikkeita.

Ruoka-asenteet muuttavat tarjontaa

Kauppa ja elintarviketeollisuus ovat huomanneet ja huomioineet kuluttajien poikkeuksellisen nopeasti ja voimakkaasti muuttuneet ruokailuasenteet.

Laajentuneeseen valikoimaan kannattaa painonhallitsijan kuitenkin suhtautua kriittisesti, sillä läheskään kaikkia näistä tuotteista ei tarvitse laihtuakseen tai voidakseen paremmin.

Terveellisyys tarkoittaa yhä useammalle lisäaineettomuutta ja luonnonmukaisuutta. Luonnollisuuskeskustelun rinnalla yhä useampi on myös kiinnittänyt huomiota ruokavalionsa hiilihydraattisisältöön.

Rasvattomuus ja kevyttuotteet eivät enää kiinnosta suomalaisia aiempaan tapaan, vaan voin käyttö lisääntyy. Yhä useampi välttää pastaa, perunaa, leipää ja muita hiilihydraatteja. Näin kertoo Helsingin Sanomat TNS Gallupin tuottamasta
uudesta ruokatutkimuksesta.

Tuotetarjonta tervehtyy

Asenneilmaston muutoksia pyritään viemään tehokkaasti tuotetarjontaan. Kevyttuotteiden suosion lasku on jo saanut useat valmistajat karsimaan kevyttuotevalikoimaansa.

Myös Kiloklubissa on korostettu, etteivät kevyttuotteet ole laihtumisen kannalta olennaisia. Parasta keventämistä on suosia luonnostaan vähäenergisiä kasvikunnan tuotteita.

Laatupallot kiittävät laadukkaista raaka-aineista, mikä toki samalla mahdollistaa hyvin erilaisia yksilöllisiä tuotetason valintoja.

Laatupallot huomauttavat vähärasvaisuudesta, sillä riittävä rasvojen saanti tehostaa laihtumista, luo hyvää kylläisyyttä ja tekee ruoasta maittavaa.

Laatupallot osoittavat selkeästi hiilihydraatti- tai rasvasisällöltään muokattujen tuotteiden vähäisen roolin kokonaisravitsemuksessa.

Teollisuuden tarjonta on menossa painonhallinnan kannalta hyvään suuntaan -  yhä vähemmistä ja laadultaan paremmista raaka-aineista rakentuvat tuotteet ovat yleinen hyve.

Laatu voittaa määrän

Hiilihydraattitietoisuuden kasvu on tuonut markkinoille useita hiilihydraattisisällöltään karsittuja tuotteita. Lähtökohtaisesti pitkälle prosessoidut jauhot ja muut viljatuotteet vaihtuminen luontaisesti kokojyväisiin raaka-aineisiin on hyvä asia.

Hiilihydraattien grammamääräisen saannin vähentäminen puhdistetusta viljasta valmistetuilla mutta kuitutäydennettyillä tuotteilla ei kuitenkaan ole parasta mahdollista terveyden edistämistä.

Kuitutäydennettyjen mutta prosessoitujen tuotteiden sijaan suositeltavampaa on suosia luontaisesti kokojyväisiä tai runsaskuituisia raaka-aineita.

Proteiinit korostuvat

Proteiinien rooli painonhallinnassa on ilahduttavasti korostunut. Riittävästä proteiinien saannista huolehtiminen onkin eräs tehokkaimmista pitkäaikaisen painonhallinnan apukeinoista.

Tulee kuitenkin pohtia kriittisesti, tarvitseeko todella proteiinilla täydennettyjä uutuustuotteita. Useimmat raaka-aineet kuten maitovalmisteet, palkokasvit ja eläinkunnan proteiinilähteet kun ovat luontaisesti runsasproteiinisia.

Esimerkiksi perusmaitotuotteiden proteiinipitoisuus on jo luonnostaan painonhallintaa tukevalla tasolla, mikäli niitä vain muistaa nauttia muutamia annoksia päivittäin.

Kohtuullisuus kunniaan

Kiloklubi on alusta alkaen korostanut syömisen rentoutta ja kohtuullisuutta. Samat viestit toistuvat tämän päivän luonnollisuutta korostavissa ravintotrendeissä. Muista kuitenkin: maltti on valttia luonnollisuuskeskustelussakin.

Aidon ruoan suosio lisää myös ruoan ja ruoanlaiton arvostusta, ja vaalii ruoanlaittotaitojamme. Keveyttä ei pidetä enää itseisarvona vaan hyvän rasvan merkitys painonhallinnassa ja laihtumisessa ymmärretään aiempaa paremmin.

Ruokatarjonnan murroksessa on siis kosolti myönteisiä puolia; tarjonta monipuolistuu sekä yksilöllistyy.

Juuso Reinikainen
Kirjoittaja on Kiloklubin ruokatietokannan hallinnoija