Ladataan... Ladataan...

9 siementä, joita sinun pitäisi syödä

Ne eivät ole vain linnuille. Elinvoimaa voi napsia chiasiemenistä, kvinoasta ja villiriisistä sekä saada keskeisiä ravintoaineita.

WebMD kertoo: lue koko artikkeli täältä.

Chiasiemen

Chiasiemenet nykyisin tunnetaan parhaiten superruokana ja syystäkin. 2:ssa ruokalusikallisessa on lähes 10 grammaa kuitua. Tehosekoittimessa chiasiemenistä valmistetaan rapeita ja kevyitä ruohetta jogurtin tai vihannesten päälle. Kun liotat niitä, esim. mehussa tai mantelimaidossa, niistä tulee pehmeitä ja lusikoitavaa vanukas.

Villi riisi

Yllätys! Villiriisi ei ole riisi ollenkaan – se on itse asiassa ruohonsiemen. Siinä on korkeampi proteiini pitoisuus kuin muissa jyvissä ja 30 kertaa enemmän antioksidantteja kuin valkoisessa riisissä. Se myös sisältää foolihappoa, magnesiumia, fosforia, sinkkiä, B6 vitamiinia ja niasiiniä (B3). Se keitetään ja tarjotaan ilmavana pilahviriisinä. Lämpimät jyvät ovat lisä vihersalaatissa.

Kurpitsansiemenet

Jos olen koskaan paahtanut kurpitsansiemeniä, niin tiedät, että ne sopivat erinomaisesti välipalaksi ja ovat myös terveellisiä. Kurpitsansiemenissä on runsaasti magnesiumia, tärkeä kivennäisaine, joka parantaa sydämen terveyttä, auttaa elimistöäsi käyttämään energiaa ja voimaa lihaksiin. Syö niitä ympäri vuoden keiton tai salaatin päällä.

Granaattiomenan siemenet

Granaattiomanan siemeniä kutsutaan myös nimellä arils. Nämä ovat kuin makeita helmiä hedelmän sisällä. Niissä on runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja. Kupillisessa granaattiomena siemeniä on alle 150 kaloria, kevyt välipala. Laita salaattiin tai ruokaan, ne antava mehukasta makua ja väriä illallislautaselle.

Kvinoa

Jos etsit terveellistä proteiinia, niin kvinoassa sitä on. Siemenessä on viljaa 8 grammaa kupillisessa. Se keitetään kuten riisi, pasta ja muut viljat ruokia täyttämään. Voit myös käyttää sitä ruokien leivittämiseen (gluteeniton), esim. kanan siipien. Tee kvinoa-aamiaispuuro kaurapuuron sijaan ja päivän aloitus sisältää enemmän proteiinia, kuitua ja rautaa.

Pellavansiemen

Ihmiset ovat syöneet terveellisiä pellavansiemeniä jo 9000 ekr. Jos et syö tarpeeksi kalaa, lisää pellavansiemeniä ruokavalioosi. Se auttaa sinua saamaan omega-3 rasvahappoja, terveellisiä rasvoja, jotka ovat hyväksi sydämelle. Se on tärkeä ravintoaine ja se antaa sinulle hyvän annoksen kuitua myös. Ne voivat auttaa myös alentamaan verenpainetta. Pellavassa on mukava pähkinäinen maku. Lisää lusikallinen kaurapuuroon, pannukakku taikinaan tai salaattiin.

Hampunsiemenet

Niiden mieto pähkinäinen maku sopii hyvin suolaisia ruokia. Niissä on myös paljon proteiinia. 2:ssa ruokalusikallisessa on 10 grammaa enemmän proteiinia kuin pellavan- tai chiasiemenissä. Hamppu on myös hyvä omega-3 rasvahappojen lähde. Käytä siemenet kokonaan, sirottele salaatteihin tai kokonaisina ruokiin. Hanki hamppumaitoa korvaamaan tavallinen maito.

Auringonkukansiemenet

Auringonkukan siemenet ovat hyväksi. Ne ovat maukkaita. 35 grammaa siemeniä sisältää noin puolet päivittäisestä E-vitamiinin tarpeesta. Siinä on myös runsaasti terveellisiä rasvoja. Lisää niitä ruokiin antamaan makua. Auringonkukansiemenistä tulee hyvä lisä aamun smoothien. Ja tietenkin, voit pitää niitä eväänä pussissa.

Seesaminsiemenet

Nämä pienet valkoiset siemenet eivät ole vain hampurilaisen sämpylässä koristeena. Seesaminsiemen on yksi monipuolisimmista ainesosista. Seesamiöljy, fiksu valinta salaatin kastikkeeksi, on eräänlainen rasvahappo, joka voi alentaa pahaa kolesterolia (LDL). Tahnana, ne muuttuvat Tahiniksi, pähkinäallergikoiden maapähkinävoiksi. Se on myös tärkein humuksen ainesosa. Koko siemen sisältää runsaasti kuitua ja proteiinia. Ne lisäävät rapeutta ja makua, kun niitä sekoitetaan vihanneksiin ja ranskalaisiin