Ladataan... Ladataan...

500, eikä yhtään yli

5:2-dietissä viitenä päivänä syödään tavallisesti, mutta kahtena päivänä saa niellä vain 500 kaloria. Näillä resepteillä paastopäivätkin ovat herkkua.

5:2-dietti osaviikkopaasto

Supersuositun 5:2-dieetin ideana on paastota kaksi päivää viikossa. Päivät eivät kuitenkaan saa olla peräkkäisiä.

Pelkän hapn voimin ei tarvitse elää: nainen saa syödä päivän aikana 500 kaloria ja mies 600 kaloria. Paastopäivän aterioiden välillä kannattaa pitää mahdollisimman pitkä väli.

Muina päivinä saa syödä normaalisti, myös herkkuja!

Painon putoaminen on vain yksi 5:2-dieetin hyödyistä. Sen kehittäjän, brittiläisen Michael Mosleyn mukaan 5:2 myös parantaa veriarvoja, estää ikääntymiseen liittyviä seirauksia ja kohentaa mielialaa.

Karppaajan menu

Aamiainen 104 kcal
Proteiinipitoinen aamiainen:
Sekoita 100 g rasvatonta maitorahkaa ja desilitra mustikoita.

Lounas 290 kcal

Kukkakaali-broileria ja tsatsikia
120 g broilerin rintafileetä
Kukkakaalihöystöön
150 g kukkakaalia
½ sipuli
2 tl voita
suolaa
Tsatsikiin
150g kurkkua
1 dl mintunlehtiä
1 dl jugurttia
suolaa
pippuria
½ valkosipulinkynsi

1. Aloita tsatsikista: leikkaa tai raasta kurkku, hienonna joukkoon valkosipuli. Purista raasteesta ylimääräinen neste. Sekoita loput ainekset joukkoon.
2. Keitä tai paista rintafilee. Jos keität, laita kattilaan vettä, suolaa, kokonaisia pippureita, chiliä, valkosipulia ja yrttejä.Keitä 5 minuuttia. Tai paista uunissa 175 asteessa 25 minuuttia.
3. Hienonna kukkakaali ja sipuli blenderissä. Laita voi kattilaan ja kuullota kukkakaali-sipulimurskaa noin 7 minuuttia matalalla lämmöllä. Mausta suolalla.
Valmistusaika: 25 min

Iltapala 106 kcal
Minttumeloni-salaatti ja fetaa
1 iso siivu (150 g) vesimelonia
30 g fetaa
15 mintunlehteä
1 dl ituja
1 rkl balsamicoa

1. Leikkaa melonista suorakaiteen muotoinen pala ja kokoa päälle idut, mintunlehdet ja feta.
2. Pirskottele lopuksi päälle balsamicoa.
Valmistusaika: 10 min

Kasvisten ystävälle

Aamiainen 105 kcal
Tee pienestä omenasta, kiivistä ja 100 grammasta hunajamelonia hedelmäsalaatti työmatkaevääksi.

Lounas 220 kcal
Punajuurikeitto
5 (400 g) punajuurta
1,5 rkl balsamiviinietikkaa
1,5 dl jugurttia
suolaa, pippuria

1. Kuori punajuuret ja paloittele ne muutamaan osaan. Laita kattilaan ja lisää vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Keitä pehmeiksi.
2. Surauta blenderissä tai sauvasekoittimella sekaisin kypsät punajuuret, jugurtti ja balsamico. Ohenna keitinvedellä, jos keitto tuntuu liian paksulta. Mausta suolalla ja pippurilla.
+ 100 kcal Syö punajuurikeiton kanssa tai välipalaksi 150 grammaa rasvatonta raejuustoa.
Valmistusaika: 45 min

Iltapala 170 kcal
Salaattirullat
½ dl linssejä
2 (150 g) porkkanaa
1 dl korianterin- tai lehtipersiljan lehtiä
suolaa
pippuria
4–5 isoa salaatinlehteä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl soijakastiketta
ripaus chiliä

1. Huuhdo linssit ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaan suolatussa vedessä.
2. Raasta porkkana ja silppua korianteri. Sekoita kypsät linssit ja kasvikset.
3. Jaa seos 4–5 osaan ja kääri salaatinlehtien sisään rullaksi.
4. Tee sitruunamehusta, chilistä ja soijasta dippi, johon voit kastaa rullat syödessäsi.
Valmistusaika: 15 min

Nautiskelijalle

Aamiainen 90 kcal
Surauta desilitra mansikoita ja 1,5 desilitraa maustamatonta, rasvatonta jugurttia smoothieksi. Kruunaa teelusikallisella pellavansiemeniä.

Lounas 250 kcal
Kesäkurpitsa-seitirullia tomaattikastikkeessa
1 kesäkurpitsa
100 g seitiä
1 rkl kapriksia
½ tlk tomaattimurskaa
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
½ sellerin varsi
1 rkl punaviinietikka
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 dl rucolaa

1. Pilko sipuli, valkosipuli ja sellerinvarsi. Kuullota matalalla lämmöllä kattilassa 5 minuuttia. Lisää punaviinietikka ja sen haihduttua tomaattimurska. Mausta suolalla ja pippurilla. Jätä kastike porisemaan pienelle lämmölle.
2. Leikkaa kesäkurpitsasta pituussuunnassa 3–5 siivua. Ripottele suolaa päälle.
3. Hienonna sei pieneksi  ja sekoita kulhossa joukkoon kaprikset.
4. Asettele seiseos kurpitsoille ja rullaa ne. Laita rullat tiivisti pieneen vuokaan ja nostele tomaattikastike mukaan.
5. Paista 200 asteessa 25 minuuttia. Viimeistele rucolalla.
Kesäkurpitsan sijaan rulliin voi käyttää munakoisoa.
+ 100 kcal
Keitä seitin seuraksi vajaa desilitra eli 30 grammaa täysjyväpastaa.
Valmistusaika: 45 min

Iltapala 60 kcal
Höyrytetty vadelmasalaatti
50 g retiisiä
50 g parsakaalia
50 g varsiselleriä
50 g vihreitä papuja
suolaa
1 tl oliiviöljyä
50 g salaatinlehtiä
2 siivua ilmakuivattua kinkkua
1 rkl balsamicoa
1 dl vadelmia

1. Laita vesi kiehumaan höyrytyskattilaan. Pilko retiisit, parsakaalit ja varsiselleri suupaloiksi. Jos vihreät pavut ovat tuoreita, leikkaa molemmista päistä muutama milli pois. Laita vihannekset höyrystymään noin 5 minuutiksi. Nosta lautaselle, pyöräytä oliiviöljyssä ja anna jäähtyä.
2. Murskaa vadelmat haarukalla kulhossa ja lisää balsamico.
3. Pese ja kuivaa salaatti. Asettele se vihannesten päälle.
4. Revi kinkku suikaleiksi salaatin päälle ja viimeistele vadelmabalsamico-kastikkeella.
Valmistusaika: 30 min

+ Pakkaseen kiireen varalle

Kesäkurpitsapihvit (70 kcal/ pihvi)
1 (500 g) kesäkurpitsa
1 peruna
2 munaa
½ dl auringonkukansiemeniä
2 rkl korppujauhoja
suolaa
1 tl voita

1. Raasta kesäkurpitsa ja peruna raastinraudan suurella terällä ja laita raaste siivilään. Ripottele joukkoon suolaa ja anna valua.
2. Riko kulhossa munien rakenne haarukalla, sekoita joukkoon korppujauho ja auringonkukansiemenet. Anna massan seistä vartin ajan.
3. Purista kesäkurpitsaraasteesta neste pois ja sekoita muiden ainesten kanssa.
4. Muotoile massasta kahdeksan pihviä ja kuumenna pannu keskilämmöllä. Paista pihvit voissa
molemmin puolin. Jäähdytä ja pakasta pihvit yksittäin.
Valmistusaika: 35 min

Ramen-keitto (180 kcal/ annos)
5 (400 g) porkkanaa
rasia (200 g) herkkusieniä
1 (200 g) purjo
1 (200 g) parsakaali
2 (100 g) punasipulia
2 valkosipulinkynttä
2 cm inkivääriä
1 punainen chili
½ dl soijakastiketta
3 rkl etikkaa
2 l vettä
2 kanaliemikuutiota
2 pkt (180 g) riisinuudeleita
Lisää jotain näistä, kun lämmität keiton pakkasesta:
70 g katkarapuja tai 50 g naudan paistia tai ½ muna ja ½ dl katkarapuja tai 50 g kidneypapuja

1. Suikaloi porkkanat, sipulit, herkkusienet ja purjo. Pilko parsakaali. Hienonna chili, inkivääri ja valkosipuli.
2. Paahda kasviksia ja mausteita isossa kattilassa viitisen minuuttia.
3. Lisää soija, etikka ja niiden haihduttua vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Keitä, kunnes vihannekset ovat pehmentyneet. Lisää lopuksi nuudelit ja anna niiden kypsyä. Anna valmiin keiton jäähtyä ennen pakastamista.
4. Jaa keitto kahdeksaan rasiaan pakastamista varten.
5. Kun sulatat keiton, lisää siihen valitsemasi proteiininlähde. Ilman sitä keitossa on 130 kaloria annoksessa.
Koristele japanilainen nuudelikeitto korianterilla ja chilillä. Niissä ei ole kaloreita juuri lainkaan.
Valmistusaika: 40 min